Izjemen dosežek slovenskih zdravnikov odmeva

(vir: UKC Ljubljana)

Pred dobrim tednom je ekipa zdravnikov UKC Ljubljana presadila pljuča 14-letni deklici s cistično fibrozo, kar je bila prva presaditev pljuč pri otroku v UKC Ljubljana. Poseg je trajal od 23. ure zvečer do 8. ure zjutraj, deklica pa je že drugi dan po posegu samostojno zadihala z novimi pljuči in se trenutno odlično počuti.

Za uspešno izveden poseg je zaslužna celotna ekipa zdravnikov in medicinskih sester v UKC Ljubljana so zapisali. Še posebej pa se želijo zahvaliti vsem, ki so jim sredi noči požrtvovalno priskočili na pomoč, nekateri so se celo predčasno vrnili s počitnic.

“Brez njih nikakor ne bi mogli sestaviti dodatne kirurške ekipe, da je lahko sočasno v sosednji operacijski dvorani potekala še presaditev srca 15-letnemu dečku, ki je bila prav tako uspešna,” je povedal predstojnik kliničnega oddelka za torakalno kirurgijo v UKC Tomaž Štupnik. Po njegovi besedah je v ekipi, ki je opravila transplantacijo pri deklici, sodelovalo več kot 20 ljudi.

Kot je dejal v poznejši izjavi za medije, so zelo veseli, da se je vse dobro izteklo in da deklica po presaditvi pljuč dobro napreduje. Zdaj pa se začenja novo poglavje, ko je treba ta pljuča ohraniti z zdravljenjem in pravilno nego ter vsem ostalim, kar sledi po presaditvi.

Po “optimalnem scenariju” bo deklica v bolnišnici še kakšna dva tedna, lahko tudi dlje. Gre namreč za veliko operacijo, kjer se marsikaj še lahko zgodi, zato so pozorni na vse podrobnosti in v takih primerih ne hitijo z odpuščanjem bolnikov domov. Da se bo deklica vrnila v normalno življenje, pa bo verjetno trajalo še nekaj mesecev, je pojasnil Štupnik. A kot je dodal, deklica že zdaj živi veliko bolj normalno življenje, kot ga je pred 14 dnevi.

“Iz otroka, ki je pred transplantacijo komaj dihal, hropel, bil na kisiku in imel res slabo kakovost življenja ter bil tudi psihološko na dnu, smo z enim posegom naredili praktično normalno deklico, ki se smeji, diha in je veliko bolj razigrana kot prej. Njena kakovost življenja je neprimerljiva,” je dejal. In to je po njegovih besedah v bistvu tisto, kar ekipi vrne ves trud, stres, neprespano noč in vse skrbi pred in po transplantaciji.

Po Štupnikovih besedah se je s presaditvijo pljuč pri deklici na koncu že kar mudilo. Ker se ji je stanje poslabševalo, so jo morali opraviti v kakšnih treh mesecih ali morda pol leta. Najprej je bilo sicer predvideno, da bi transplantacijo opravili na Dunaju, a so tam kljub prošnjam sporočili, da nimajo zmogljivosti in presaditve ne morejo opraviti.

S presajanjem pljuč so sicer v UKC Ljubljana začeli pred manj kot dvema letoma, odtlej so pljuča presadili 23 bolnikom. V letu 2019 smo se po številu presaditev na milijon prebivalcev uvrstili na 16. mesto v svetu, tudi pred države, kot so Nemčija, Švica in Velika Britanija. V letu 2020 pričakujejo še boljši rezultat, saj so letos opravili že 11 presaditev pljuč, na poseg pa v tem trenutku čaka še šest bolnikov.

Pljuča darovalca (vir: UKC Ljubljana)

C. R.