Izjava tedna: “Pripravlja se največji rop v zgodovini samostojne države”

(vir: pixabay.com)

“Pripravlja se največji rop v zgodovini samostojne države. Za enako moč varovalk vam bodo elektriko podražili za vsaj 5-krat. Pravzaprav sploh ne elektriko, ampak kable, ki so fiksni, in jih imate že desetletja. In nič ne bo pomagalo, če boste varčevali pri porabi.

Če se vam bo slučajno primerilo, da boste hkrati zagnali kak strojček preveč, vas bodo brutalno udarili po žepu. Pravzaprav gre za podoben sistem kot so brezvezne omejitve na 30 km/h. Brez vpliva na prometno varnost, pa odlična točka da kasirajo tudi voznikom, ki vozijo razmeram primerno.”

Tako je na omrežju X zapisal dr. Žiga Turk, redni profesor, računalnikar, gradbeni inženir in nekdanji minister.

Iz zapisanega je razvidno, da je preučil in nato komentiral spremembe novega tarifnega sistema pri plačevanju električne energije, povezanega z omrežnino, po volji Roberta Goloba. Spremembe bodo občutne, pravila pa takšna, da jih razumejo le redki. Veljati bo začelo v letu 2024. (Več o tem lahko preberete na povezavi)

Komentarji sledilcev na omrežju X na Turkov zapis so zelo povedni, in sicer:

– “Zaboleti mora, ne 50 ali 100 evrov več na položnico. Zaboleti mora.” Predavateljica iz Inštituta Milan Vidmar na posvetovanju elektrogospodarstva za izvedbo novega tarifnega sistema. Položnice bodo morda tudi po 500 ali več evrov. Prvo leto bo menda država krila del stroškov.” (vir: (19) Sigma on X)

– “Žiga Turk, bojim se, da imate prav. Elektro lobi, točneje trgovci z elektriko so se, tudi s pomočjo politike, odločili za uplenitev distribucijskega omrežja. Z našim denarjem. Razmisiti velja o referendumu.”

– “Je natančno naštudirano, da bo najdražje takrat ko boš najbolj nujno rabil. Sistem ni narejen za varčevanje, je narejen za kasiranje.”

– “Meni bolj deluje kot filanje GEN-I luknje. Še vedno ne vemo, za koliko vnaprej in po koliko je GEN-I prodal elektriko NEKa.”

– “Tega ne vemo zato, ker si je GENIj Golob podredil policijo in tožilstvo, zato se preiskave ne smejo vršiti. Golob je trenutno v agoniji, saj vse kar počne kot predsednik vlade je, da se čim dlje obdrži na poziciji in s tem odloži začetek procesa, ki se mu na koncu ne bo mogel izogniti.”

– “Tole sranje s temi nenormalnimi podražitvami elektrike pa ne bo šlo gladko. Ne bo odletela samo vlada, ampak tudi vrhunski menedžerji na elektru.”

Objava na X: 

Vir: (18) Žiga Turk on X:

M. D.