Izjava dneva: “Vse države imajo mafijo, a le v redkih ima mafija v rokah sodstvo in tožilstvo”

Kokain (vir: arhiv)

Na družbenih omrežjih izredno negativno odmeva novica, da je Okrožno sodišče v Ljubljani ob plačilu 5000 evrov varščine po skoraj 15 mesecih iz pripora izpustilo tri domnevne člane slovenske celice Kavaškega klana. Še trije čakajo na izpust. Policija pa naj bi povišala stopnjo ogroženosti tožilke Mateje Gončin.

“Vse države imajo mafijo, a le v redkih ima mafija v rokah sodstvo in tožilstvo,” pa je ob tej novici zapisal Janez Janša.

Po podatkih časnika Večer so pripor že zapustili Danijel Mišljenović, Dejan Marijanović in Elvis Kolenović. Na prostost pa bodo ob plačilu varščine izpuščeni še Stojan Babić, ki je sicer v hišnem priporu, Srđan Petrović in Slađan Kerimović.

S predlogom obrambe, da se obtožene proti plačilu varščine spusti na prostost, se je strinjal tudi nosilec obtožnice, tožilec Jože Levašič s Specializiranega državnega tožilstva.

V priporu pa ostajajo domnevni vodja slovenske celice klana Klemen Kadivec, njegov brat Blaž Kadivec in Drejc Kovač. V hišnem priporu ostaja tudi Mišo Krčić. Po prepričanju tožilstva so bili našteti zelo visoko pozicionirani v slovenski celici zloglasnega Kavaškega klana, ki izvira iz Črne gore.

V priporu ostajata tudi domnevna kurirja, ki naj bi vozila drogo in denar, ki je izviral iz trgovine z drogo, Dragan Todorović, ki je bosanski državljan, in Marko Radoman, državljan Srbije. Edini, ki se v tej zadevi že od začetka brani s prostosti, je obtoženi Darko Podraščanin.

Kar 22 obtoženih v tej zadevi obtožnica, ki je bila vložena novembra 2021, bremeni, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo, in sicer naj bi kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, najmanj deset kilogramov heroina in druge prepovedane droge. Omenjeno drogo so nato prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav ter jo prodali preprodajalcem droge.

M. D.