Izjava dneva: “V Avstriji vodja opozicije na osnovi nekih indicev ne bi mogel biti zaprt”

V sinočnjem ekskluzivnem intervjuju je dr. Jože Možina gostil mag. Lojzeta Dolinarja, prvega slovenskega podžupana Celovca. (vir: Zajem zaslona)

V sinočnjem ekskluzivnem intervjuju je dr. Jože Možina gostil mag. Lojzeta Dolinarja. Prvi slovenski podžupan Celovca je kot glavni razlog, da se je Celovec, nekdaj trdnjava proti slovenstvu, odprl za slovensko, navedel rahljanje političnih predsodkov, potem ko se je zlomil jugoslovanski režim in se je Slovenija osamosvojila:

“Do takrat smo bili vsi Slovenci »titokomunisti«, drugi razlog večje odprtosti do Slovencev pa je v tem, da smo oboji pristopili k Evropski uniji.”

Mag. Lojze Dolinar, prvi slovenski podžupan Celovca

To je povsem drugače kot v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je bilo protislovensko razpoloženje na vrhuncu. Nastrojenost proti Slovencem ima zgodovinski izvor v zločinih, ki so jih povzročali nacionalsocialisti na eni in komunisti na drugi strani. “Zmerjali so nas za »čuše«, za manj vredne ljudi, in s tem smo morali živeti.”

Pogovor s celovškim podžupanom mag. Lojzetom Dolinarjem pa je odprl tudi vprašanje, v kako sprevrženi medijski in politični krajini živimo v Sloveniji. “Pogovor je malo več kot kaplja v puščavi medijskega enoumja,” je ob tem zapisal voditelj dr. Jože Možina.

V nadaljevanju objavljamo nekaj poudarkov mag. Lojzeta Dolinarja:

– “Največja razlika je bila v tem, da so avstrijski mediji nenehno vlivali nek optimizem ljudem, ravno to pa sem v Sloveniji pogrešal. Ves čas je bilo negativno poročanje o covid-19. V Avstriji protestov zagotovo ni nihče promoviral.”

– “Zagotovo naloga opozicije ni, da hvali vlado, ampak da nenehno išče napake in na napake opozarja. Vendar v takih primerih, ko gre za pandemijo, ko vsi sedimo v istem čolnu, sem mnenja, da mora opozicija z vlado sodelovati. V Avstriji se je to zgodilo.”

– “Protestov v Avstriji ni nihče promoviral. Sploh pa ne tistih, na katere so ljudje hodili brez mask in ravnali proti pravilom, ki jih je postavila država. V Sloveniji pa se to dogaja. Presenečen se bil, da je to sploh možno.”

– “Ne glede na to, kaj si ljudje mislijo o Janezu Janši, v Avstriji vodja opozicije na osnovi nekih indicev ne bi mogel biti zaprt. Ne morem si predstavljati, da bi avstrijsko sodstvo tako dolgo čakalo, da bi se stvari pometle pod mizo.”

Intervju s celovškim podžupanom mag. Dolinarjem je v celoti dostopen na povezavi mag. Lojze Dolinar (rtvslo.si)

M. D.