Izjava dneva: Tako vam razložijo, da v Novem mestu in še kje ne znamo in ne smemo imeti javnega visokega šolstva in znanosti

Prof. dr. Borut Rončević (vir: arhiv)

“Tako vam časopis iz Maribora s pomočjo propadlega politika Gregorja Golobiča razloži, da v Novem mestu, Novi Gorici in še kje ne znamo in ne smemo imeti javnega visokega šolstva in znanosti. Ti bi še luko odnesli iz Kopra, če bi bilo možno.”

Tako se je na današnji zapis mariborskega Večera v lasti medijsko-smetarskega tajkuna Martina Odlazka odzval Novomeščan dr. Borut Rončević, profesor na Fakulteti za informacijske študije (FIŠ) Novo mesto in profesor na Fakulteti za uporabne študije v Novi Gorici.

Poročali smo že, da FIŠ Novo mesto izvaja študijske programe prihodnosti, zanimanje za študijske smeri informacijske tehnologije med mladimi je veliko.

Na FIŠ imajo tudi prvi redni študij računalništva. FIŠ pa je letos prvič pridobil tudi vladno soglasje za redni študij na programu Računalništvo in spletne tehnologije.

Na fakulteti veliko stavijo na preiskovalno delo, povezani so tudi s super računalnikom VEGA, ki je začel delovati marca 2021, v prostorih Inštituta informacijskih znanosti IZUM v Mariboru. V sodelovanju s slovenskimi izvedenci ga je postavila evropska korporacija Atos.

Projekt v vrednosti okoli 20 milijonov evrov izvaja Univerza v Mariboru skupaj s konzorcijskima partnerjema Institutom informacijskih znanosti v Mariboru in Fakulteto za informacijske študije v Novem mestu. Projekt financirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

S superračunalnikom Vega, kjer sodeluje tudi FIŠ, se Slovenija postavlja ob bok drugim svetovnim velesilam na področju informacijske tehnologije. Po mnenju časnika pa znanost v Novo mesto ne spada.

M. D.