Izjava dneva: “Se še spomnite, ko je aktualni premier Golob vehementno pošiljal Janeza Janšo v penzijo?”

24ur, zajem zaslona.

V sinočnji večerni oddaji na eni od komercialnih televizij so v goste povabili Roberta Goloba in Janeza Janšo. Pogovor je bil o sanaciji po poplavah. Izkazalo se je, da je opozicijska SDS izredno konstruktivna, vladi predlaga številne ukrepe, Robert Golob se z njimi strinja, sinoči je med odgovori Janeza Janše pogosto prikimaval.

Sledilci na družbenih omrežjih pa so spomnili na še nedavne Golobove izjave, ko je desnico zmerjal s fašizmom, Janeza Janšo pa vehementno pošiljal v penzijo.

Kakorkoli. Janša je sinoči glede sanacije in pomoči prebivalcem poudaril:

– V takšni situaciji se mi zdi normalno, da druge stvari počakajo in da se vsi osredotočimo na to, kako pomagati ljudem ter kako zagotoviti pogoje za čim hitrejšo obnovo. Želim si, da bi imeli takšno enotnost tudi v času #Covid krize, a je žal ni bilo.

– Najpomembnejše je soglasje pri odpravi birokratskih ovir za obnovo, saj je to rak rana Slovenije. Ne gre le za predpise, gre tudi za počasnost delovanja administracije. Od tega, ali se bo država hitro obrnila, je odvisno, ali bo obnova pravočasna.

– Za naprej pa bo glaven razmislek potreben o tem, v čigavi pristojnosti so vodotoki. Že od nekdaj zagovarjam, da mora biti to občinska pristojnost, občinam pa je za to treba zagotoviti dodatna sredstva.

– Veliko stvari je pomembnih, najpomembnejša pa je pozornost, ki ne sme trajati le toliko časa, dokler druge stvari ne postanejo bolj aktualne. Ni pa to odvisno le od politike, ampak tudi od medijev.

M. D.