Izjava dneva: “Postajamo talci ljudi, ki se niso cepili zaradi anticepilcev – naj prevzamejo odgovornost”

Zdravnik in direktor NIJZ dr. Milan Krek v sinočnjem pogovoru z novinarjem dr. Jožetom Možino (vir: zajem zaslona)

“Postajamo talci ljudi, ki se niso cepili zaradi anticepilcev – naj ti prevzamejo odgovornost za smrtne primere izključno zaradi zavračanja cepiva!”

Tako oster je bil v sinočnjem intervjuju na tretjem programu TV Slovenija zdravnik dr. Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Povsem jasno mu je tudi, da del opozicijske politike in njej podrejenih medijev izkorišča epidemijo za rušenje vlade, ne glede na žrtve.

Hkrati postajamo “talci anticepilcev, nobena smrt od sedaj naprej zaradi covida ni potrebna, ker je cepiva dovolj,” je dejal.

V tokratnem intervjuju je Jože Možina gostil zdravnika Milana Kreka, ključno osebo pri spopadanju z novim koronavirusom.

Milan Krek je na neki način snel rokavice, si nadel masko in ostro označil proticepilsko histerijo z besedami, da smo sedaj priča epidemiji necepljenih, ki imajo za talce celotno družbo. Ta bi se ob precepljenosti odpirala, tako pa se bo morala zapirati.

Krek je poudaril, da so za dvome glede cepljenja odgovorni najglasnejši proticepilci, tudi mediji in del politike, in ti naj, po njegovem mnenju, prevzamejo tudi odgovornost za smrtne primere med tistimi, ki bi se lahko cepili, pa se zaradi njih niso.

Med drugim je tudi povedal, kakšnih napadov in šikaniranja je bil deležen od trenutka, ko je postal direktor NIJZ. V luči vdora protivladnih proticepilcev na RTV je opozoril, da je reperja Zlatka, ki je Kreka javno šikaniral in napadal, sodišče oprostilo, kar pomeni, da je »lov na Milana Kreka odprt«.

Dejstvo, da so kmalu po začetku epidemije tarča negativnega medijskega poročanja postali tudi zdravniki, medicinske sestre in negovalno osebje, je Krek označil za skrajno žaljivo in krivično. Posledica tega je množično odhajanje prav tistih zaposlenih v zdravstvu, ki delajo s covidnimi bolniki.

Direktor NIJZ z obžalovanjem ugotavlja, da je bilo za del politike in medijev med najhujšo epidemijo pomembnejše rušenje vlade kot pa spopad z virusom in varovanje življenj. Tudi zato je Slovenija plačala višjo ceno.

Ob koncu oddaje Milan Krek roti državljane, naj vendar zaupajo strokovnjakom in se cepijo, naj ne nasedajo politiki in proticepilcem, ki vnašajo zmedo iz razlogov, ki z etiko in Hipokratovo prisego nimajo nobene zveze.

Celoten intervju je dostopen na povezavi: Milan Krek (rtvslo.si)

M. D.