Cepljenost: Med domovi za starejše najslabše v Novem mestu

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Podatki za domove za starejše (DSO) v Jugovzhodni Sloveniji pokažejo, da so stanovalci domov večinoma dobro precepljeni. Okužb trenutno ni. Najnižja precepljenost tako stanovalcev kot zaposlenih pa je v DSO Novo mesto.

Nizka precepljenost zaposlenih je tudi v DSO Metlika. Največji delež cepljenih med zaposlenimi pa je v DSO Črnomelj, kjer je tudi delež cepljenih stanovalcev visok, izvajajo pa že tudi cepljenje s 3. poživitvenim odmerkom.

Dom starejših Ribnica: 99,3 % stanovalcev in 73 % zaposlenih

Damjana Deržek, vodja v Domu starejših v Ribnici, nam je sporočila, da so cepljeni vsi stanovalci (razen enega). V domu je 154 stanovalcev, kar pomeni, da je precepljenost več kot 99-odstotna. Cepljenih je tudi 73 % zaposlenih. V domu ali med zaposlenimi trenutno ni nobene okužbe in tudi suma na okužbo ne.

DSO Kočevje: 85,5 % stanovalcev in 75 % zaposlenih

Lidija Vardijan, direktorica DSO Kočevje, nam je sporočila, da je cepljenih 85,5 % stanovalcev in 75 % zaposlenih. V domu ni okužbe.

DSO Črnomelj: 95 % stanovalcev in 85 % zaposlenih

Valerija Lekić Poljšak, direktorica DSO Črnomelj, nam je sporočila, da je v domu polno cepljenih 96 % stanovalcev in 85 % zaposlenih. Okužbe ali suma na okužbo nimajo ne pri stanovalcih, ne pri zaposlenih.

Lekić Poljšakova je še zapisala, da je s 3. poživitvenim odmerkom v domu cepljenih 32 stanovalcev, pri katerih je potekel čas 6 mesecev od polnega cepljenja. Druga skupina stanovalcev bo s 3. odmerkom cepljena v naslednjem tednu, večini stanovalcev pa ta rok izteče konec leta. V domu pa še naprej aktivno izvajajo promocijo cepljenja proti COVID-19 in dosledno  upoštevajo priporočila za preprečevanje okužb z virusom SARS-CoV-2.

Podatki o precepljenosti stanovalcev in zaposlenih v domovih za starejše v JV Sloveniji – zbirno:

Dom starejših občanov Cepljeni stanovalci, v % Cepljeni zaposleni, v %
Metlika 100 67
Ribnica 99,3 73
Črnomelj 96 85
Trebnje 93 75
Kočevje 85,5 75
Novo mesto 80,3 63,5

Spomnimo. Resorni minister Janez Cigler Kralj je v začetku tedna povedal, da je skupna precepljenost med stanovalci domov za starejše v Sloveniji 96-odstotna, med zaposlenimi pa 60,5-odstotna.

V začetku tedna je bilo v Sloveniji okuženih 92 stanovalcev in 110 zaposlenih v domovih za starejše občane. Med temi pa ni nobenega iz domov na Dolenjskem, v Beli krajini in Kočevsko-ribniškem območju.

A. L.