Izjava dneva: “Piše, da je preverjanje PCT hudo zamudno. Pogledati list ali telefon je hudo zamudno?”

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

“Zdrav razum nam govori, da imamo na izbiro odprtost ob izpolnjevanju PCT pogojev in precepljenosti ali pa ponavljanje lanskih zapor in omejitev. Le da letos ni več na voljo denarja za nadomestila. Čemu protesti v lastno škodo?”

Tako se je predsednik vlade Janez Janša odzval na stališče vodstva Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), ki so ga ti posredovali ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministru Zdravka Počivalška.

V OZS (bolje poučeni sicer navajajo, da za tem stojijo nekateri sindikalisti) namreč niso zadovoljni z odločitvijo vlade in odloki, ki nalagajo gostincem preverjanje dokazila PCT (preboleli, cepljen ali testiran). Navajajo, da to ponudnikom storitev (gostincem in ponudnikom nastanitvenih kapacitet) predstavlja dodatne ovire pri poslovanju. Nasprotujejo tudi obveznosti testiranja pri frizerjih in kozmetikih.

Odzivi na mnenje OZS so na družbenih omrežjih številni. Navedimo le nekatere:

Hecno. Na PlanetTV večji gostinci preverjanje PCT pogoja pozdravljajo in opredeljujejo kot neproblematično, kelnarca Anja iz Maribora na RTV Slovenija pa benti. Njen šef je nad ukrepom verjetno bolj navdušen, saj omogoča, da lokal ostaja odprt. In da dobi Anja plačo.

– Piše, da je preverjanje PCT hudo zamudno. Pogledati list ali telefon je hudo zamudno? Jaz to opravim kar med prijavo gosta, hkrati, še vem ne, kdaj. Nabijanje brez veze, samo da je kaj slabega za pisat.

– Če gre Avstrijcem in se ne pritožujejo (gostinci ukrep celo hvalijo), potem ne razumem, zakaj bi bilo to tako hudo za domače gostince.

– Tega jamranja gostincev ne razumem. Da niso vešči preverjanja PCT? Kako pa preverjajo prepoved strežbe alkohola mladoletnim? Aja, je ne.

– Ko poslušaš izjave slovenskih gostincev, dobiš občutek, kot da bi bili sošolci od Marjana Šarca.

Eden od uporabnikov Twitterja pa je zapisal, kako to poteka v Avstriji, kjer sta zaposlena njegova ožja sorodnika: “Zet in hčerka delata v hotelu. Včeraj po 2 tednih dopusta, 2-krat cepljena in prebolela prvo na test, naprej 2-krat na teden, nobenih ugovorov. V nasprotnem knjižica in adijo. Nikjer nobenih antivaxerjev in medijev, ki bi nabijali po vladi. Ko bo tu 4 val, bo prepozno.”

Znani politični analitik Mitja Iršič, ki zelo dobro pozna razmere na Kitajskem, kjer je bil tudi zaposlen, pa je zapisal:

“Pazite se gostincev, ki tulijo, da oni že ne bodo PCT inšpektorji. Če so vas pripravljeni izpostaviti potencialno smrtonosni bolezni, jim bo tudi vseeno za marsikaj drugega – od osebne higiene, do splošnih standardov storitev.”

M. D.