Izjava dneva: “Gostinci preverjajo PCT pogoj in zaradi tega ne delajo cirkusa”

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

“Vsak se lahko v sosednji Avstriji ali Italiji prepriča, da gostinci preverjajo PCT pogoj in zaradi tega ne delajo cirkusa kot nekateri pri nas, ker razumejo, da se lahko s tem izognemo novim zapiranjem.”

Tako je na Twitterju zapisal prof. dr. Matej Lahovnik. Da je temu res tako, pritrjujejo tudi številni drugi uporabniki tega družbenega omrežja.

Dr. Matej Lahovnik je še dodal:

“Nacionalni mediji v Avstriji in Italiji te, ki napadajo PCT pogoj, ignorirajo, pri nas pa so očitno iskani sogovorniki.”

Pogoj PCT pomeni prebolevniki, cepljeni ali testirani, za kar je treba ob vstopu v zaprte dele gostinskih lokalov in nastanitvenih obratov imeti potrebno ustrezno dokazilo, ki ga je treba pokazati natakarju ali receptorju.

V Gospodarski zbornici Slovenije so s tem zadovoljni, v Obrtni zbornici Slovenije nekoliko manj. Na ulicah je pa tako, kot v Sloveniji vedno pri večini ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Tisti, ki se strinjajo, so molčeča večina in ukrepe ter odloke upoštevajo. Večni nasprotniki in nergači pa so zelo glasna in pogosto, žal, tudi precej nasilna publika.

V razpravi na Twitterju je na od sledilk še pojasnila, da je “v Italiji trenutno povsod naval na cepiva”. Dodajmo, da je Slovenska turistična organizacija (STO) že prejšnji teden poročala, da se je v Italiji cepilo že več kot 28 milijonov prebivalcev.

C. R.