Izigran in izpljunjen čez noč

Uroš Brežan ob zaprisegi ministra za naravne vire in prostor. Zdaj je zgodovina. (vir: arhiv)

V tem tednu se je moral z mesta ministra posloviti tudi Uroš Brežan, skupno je Robert Golob doslej zamenjal že pet ministrov ali ministric, kar je toliko, kot jih je lani z novo vlado tudi postavil. Zaželel si je široko vlado, o tem smo odločali tudi na referendumu, zdaj pa priznava, da je bila to slaba odločitev. Lani se je takšnim opozorilom posmehoval.

Uroš Bežan je zdaj že nekdanji minister za naravne vire in prostor, “spoštoval je še zadnji ukaz Roberta Goloba in disciplinirano napisal odstopno izjavo”, kot je to na svojem portalu zapisal Bojan Požar.

Brežan je nekdanji dolgoletni in zelo uspešen župan Občine Tolmin, Golob ga je izigiral. Ali, kot je pred dnevi zapisal Požar: “Ker je, pravijo, naivno verjel Golobu, dokler ga ni slednji skorajda čez noč neusmiljeno izpljunil. Da bi ustregel nekomu drugemu in reševal sebe.”

Golob je Brežanu očital prepočasno obnovo po poplavah, Brežan pa je ob odhodu povedal, da je ministrstvo, ki ga je vodil, denar za občine na svoj račun prejelo šele v sredo, 4. oktobra, na dan, ko je moral oditi. “Tako preprosto ne moremo biti okrivljeni za nekaj, česar prej niti nismo mogli storiti,” je dejal in opozoril, “da so ovire za hitrejše procesiranje teh sredstev v resnici v predpisih in procesih izven ministrstva – in se jih je zato treba lotiti tam”.

Brežan je tudi potrdil, da je moral zaradi Golobove spremljevalke Tine Gaber, ki ni bila zadovoljna, da je ministrstvo odredilo odstrel določenega števila medvedov in nutrij. Dogodki zadnjih dni pa tudi kažejo, da verjetno tudi zaradi ljubljanskega župana Zorana Jankovića in gradnje kanalizacijskega kanala C0. Brežan se namreč ni bil pripravljen ukloniti kar tako, Janković je zdaj za del kanala vložil zahtevo za gradbeno dovoljenje, znano pa je, da se zelo zapleta pri pridobitvah okoljevarstvenih soglasij. Kanal namreč v pomembnem delu poteka čez ljubljanski vodonosnik.

Župani so bili z delom Brežana zadovoljni. Zdaj je brezposeln, ministrstvo pa je prevzela volilna poraženka Alenka Bratušek. Skupaj z Golobom sta bila del Jankovićeve ekipe.

Iz Golobove vlade so doslej odšli Tatjana Bobnar, ministrica za notranje zadeve, Danijel Bešič Loredan, minister za zdravje, Uroš Brežan, Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo in Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo. Vsi “kadri” stranke Gibanje Svoboda.

M. D.