Izgubljeni evropski milijoni

Fotografija je simbolična. (Vir: pixabay.com)

V času vlade pod vodstvom Roberta Goloba se je črpanje evropskih sredstev skorajda ustavilo. Slovenija je namreč z nastopom nove vlade v vsega nekaj mesecih (od aprila do julija 2022) pri črpanju omenjenih sredstev padla s četrtega na 11. mesto med vsemi državami članicami EU.

Prejšnja vlada je na zasedanju Evropskega sveta med 17. in 21. julijem 2020 za Slovenijo s pogajanji pridobila zgodovinski obseg sredstev iz evropskih skladov. Od julija 2020 do leta 2030 je bilo Sloveniji iz različnih evropskih skladov na voljo več kot 10 milijard evrov. S tem je Slovenija dobila priložnost, da se z evropskimi sredstvi hitreje razvija. Prišle so volitve (aprila 2022), črpanje pa se je skorajda ustavilo. Trenutno smo počrpali manj kot pet odstotkov sredstev, ki so na voljo.

Slednje je tudi posledica tega, da je Golobova koalicija pri programih, povezanih s črpanjem evropskih sredstev, takoj začela iskati možnosti sprememb prioritet in izhodišč, da bi s tem ustavila projekte, ki jih je za črpanje pridobila prejšnja vlada Janeza Janše. Ustavljeni so mnogi občinski projekti, ki bi jih financirali iz Evrope, prav tako nekateri pomembni državni infrastrukturni projekti. S tem sicer državi dela škodo, a slednje vladne koalicije očitno ne gane preveč.

A. V.