Iz Novega mesta do Ljubljane bo mogoče priti še nekoliko hitreje

(foto: MD)

Vse, ki se iz Dolenjske ali Bele krajine dnevno vozijo v Ljubljano, bo razveselila novica, da je Družba za avtoceste v RS (Dars) začela z rušenjem cestninske postaje na Dobu. Z odstranjevanje postaje so začeli v začetku tega tedna, njen večji del pa je bil danes že odstranjen.

Odstranitev bo nekoliko pohitrila pot med Novim mestom in Ljubljano in obratno, saj je bila do zdaj hitrost na temu delu avtoceste omejena na do 60 kilometrov na uro.

Cestninske postaje po uvedbi sistema DarsGo za vozila nad 3,5 tone na slovenskem avtocestnem omrežju namreč niso več potrebne. Slednje namerava Dars zato postopno odstraniti v prihodnjih dveh letih. Odstranjevanje je sicer zaradi specifike gradnje zahtevno in poteka pod prometom, pravijo.

Že pred tem so cestninske postaje postale nepotrebne za večino preostalih vozil. Leta 2008 je namreč takratna vlada Janeza Janše ukinila plačevanje cestnin in uvedla vinjete. Lahko bi rekli, da je šlo za eno boljših potez, saj so vozila, ki se se prej preko stranskih cest izogibala plačevanju cestnine, znova vrnila na avtoceste, za katera so te tudi namenjene. Uvedbe vinjet pa so se razveselili tudi tisti, ki se dnevno vozijo na relaciji Dolenjska – Ljubljana, saj je tako vožnja zanje postala bistveno cenejša in hitrejša.

C. R.