Istra in Kvarner v zelenem, ostale županije ob Jadranu rumene

Istrska in primorsko-goranska županija sta trenutno glede na število okuženih z novim koronavirusom varni, sta v zelenem, preostali del Jadrana pa je v rumenem območju, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal vladni govorec Jelko Kacin.

V sosednji Hrvaški je sicer epidemiološko varnih 8 hrvaških županij (v grafu obarvano zeleno), epidemiološko nevarne so 3 županije (obarvano rdeče). Vmes pa so manj varne županije (obarvano rumeno). 

Med varne (jadranske županije) trenutno spadata Istrska in Primorsko-goranska županija. Ves ostali del Jadrana pa spada v rumeno cono.

(vir: Vlada RS, Twitter)

Celotna Hrvaška je sicer 4. julija izpadla s slovenskega seznama zelenih držav, ki so varne glede covida-19, in je zdaj med rumenimi državami.

Na Hrvaškem so v soboto potrdili rekordnih 140 okužb z novim koronavirusom, včeraj 50. Zaradi hitrega širjenja virusa so od danes povsod na Hrvaškem v nakupovalnih centrih in trgovinah obvezne zaščitne maske tudi za obiskovalce. Nošenje mask je obvezno tudi za vse zaposlene v gostinskih lokalih.

Hrvaška je konec tedna poostrila tudi ukrepe za vstop v državo za določene kategorije potnikov iz tretjih držav, med njimi BiH in Srbije, ki morajo po prihodu v obvezno 14-dnevno samoizolacijo.

Spomnimo, kaj pomenijo barve držav.

Kaj pomeni rumena cona?

Pomeni, da državljani Republike Slovenije in državljani držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, ki imajo v Sloveniji urejeno stalno ali začasno bivališče, lahko iz držav, ki so uvrščene na rumeni seznam držav, vstopijo brez odrejene karantene. O tem, da morajo imeti dokazila, s katerimi dokazujejo, da so bili v teh državah, smo že veliko poročali.

Vsem ostalim potnikom (tu je nekaj izjem), ne glede na njihovo državljanstvo, pa bo ob prihodu iz držav z rumenega seznama v Slovenijo odrejena karantena. Že v času bivanja v državah s tega seznama pa je potrebna previdnost in upoštevanje vseh znanih varnostnih preventivnih ukrepov, ki se v Sloveniji že ves čas izvajajo. Podrobnosti lahko preberete tukaj

Na tej strani je tudi naveden seznam držav z rdečega seznama. Za tiste, ki v Slovenijo prihajajo iz teh držav, je odrejena obvezna 14-dnevna karantena. Na rdečem seznamu je trenutno 36 držav.tukaj

Epidemiološko najbolj varen je zeleni seznam, za prehajanje državne meje iz teh držav ne veljajo omejitve, gre za t. i. zeleno cono. Na njem je trenutno le 23 držav, in sicer so to: Avstrija, Belgija, Ciper, Danska, Češka (brez moravsko-šlezijske administrativne enote Češke), Estonija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Slovaška, Španija in Švica. (vir)

C. R.