Interpelacija Stojmenove Duh zasejala dvom v koaliciji

Emilija Stojmenova Duh (Foto: DZ/Matija Sušnik)

Interpelacija zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh (Svoboda) koalicije ni združila, pač pa je v njej zasejala še dodaten dvom, kot je to po sinočnjem glasovanju v državnem zboru povedal poslanec SDS Tomaž Lisec.

 

Za interpelacijo in s tem za razrešitev ministrice je glasovalo 31 poslancev SDS, NSi in nekdanja poslanka Gibanja Svobode Mojca Šetinc Pašek.

Proti razrešitvi Stojmenove Duh je glasovalo 42 poslancev Svobode, dva poslanca SD (Soniboj Knežak in Jonas Žnidaršič) ter poslanec narodnosti (Felice Žiža). Poslanci Levice so se glasovanja vzdržali.

Emilija Stojmenova Duh je po teh rezultatih razlagala, da ima podporo koalicijskih partnerjev, vendar je glasovanje pokazalo, da temu ni tako. Ima podporo v Svobodi, pri dveh poslancih SD in enem poslancu narodnosti.

Svoje slabo delo je včeraj prikrivala z besedami: “Ženske v politiki smo za marsikoga moteče. Sama nosim še dodatni nahrbtnik, sem tujka, migrantka, čefurka, po vaše.”

To seveda ne drži. Interpelacijo je vložila SDS, ministrici očitajo sum storitve kaznivih dejanj nevestnega dela v službi, oškodovanja javnih sredstev, davkoplačevalcev in javnih financ zaradi negospodarnega in nesmotrnega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov.

Lisec je ocenil, da ministrica ni odgovorila na očitke v interpelaciji, izgovarjanje in odsotnost vsebine pa po njegovih besedah žalosti. Bolj kot “pomenljiv” rezultat glasovanja pa skrbi, ali bodo nakupljeni računalniki prišli do tistih, ki jih potrebujejo, je še dejal.

Kot je znano, doslej je ministrstvo razdelilo zgolj 39 lani računalnikov od kupljenih 13.000. Računalniki se nahajajo v skladišču v Logatcu, kdo je bil prodajalec oz. od koga so kupili računalnike za skoraj 6,5 milijona evrov, tudi po včerajšnji razpravi v državnem zboru ni znano. Slednje pa je povsem drugače kot v primeru nakupa stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani, kjer so naprej metali predvsem prodajalca, ki je tudi ovaden.

In kdo je 38-letna Emilija Stojmenova Duh? Do volitev 2022 javnosti neznana mlada raziskovalka. Na listi stranke SD je na območju Maribora kandidirala za poslanko. Ko ni bila izvoljena (dobila je le 781 glasov), je nemudoma pohitela v objem Roberta Goloba in njegovo stranko Gibanje Svoboda. Za Goloba je bila očitno dovolj njena kritika v času covida-19, da pri učenju ni sposobna pomagati svojemu otroku v približno prvem triletju osnovne šole, in s tem vlade Janeza Janše.

Decembra 1985 je bila rojena v Makedoniji. V Maribor se je preselila pri 16 letih starosti, leta 2002, ko je prejela štipendijo agencije Ad Futura za šolanje v programu mednarodne mature, ki ga izvaja II. gimnazija Maribor. Dodiplomski in podiplomski študij je zaključila na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Ne glede na to, da v Sloveniji živi že približno 22 let, več kot polovico življenja, in je tudi poročena s Slovencem Andrejem Duhom, je njeno znanje slovenskega jezika izredno šibko, porazno.

Poslanec Tomaž Lisec ob predstavitvi razlogov za interpelacijo zoper Stojmenovo Duh, obrazi predstavnikov vlade za njim so dovolj zgovorni. (vir: Zajem zaslona)

A. L.