torek, 25 junija, 2024
Doma Slovenija Interpelacija kot maščevanje SMC in Počivalšku

Interpelacija kot maščevanje SMC in Počivalšku

Predlagatelji interpelacije: (z leve) Miha Kordiš (Levica), Bojana Muršič (SD), Robert Pavšič (LMŠ) in Maša Kociper (SAB). (vir: zajem zaslona)

Predstavniki štirih opozicijskih strank (LMŠ, SD, Levica in SAB) so včeraj pred državnim zborom predstavili interpelacijo zoper ministra Zdravka Počivalška in predsednika stranke SMC. Očitajo mu nepregledno porabo javnih sredstev, Počivalšek pa jim odgovarja, da je cilj tega le eden, to je zrušiti vlado.

Kot bomo videli v nadaljevanju v interpelacijo politične stranke ne verjamejo niti same, prav vsi predsedniki strank so se namreč poskrili.

LMŠ, SD, Levica in SAB se tako maščujejo SMC in Počivalšku, ker stranka po januarskem Šarčevem pobegu z mesta predsednika vlade temu ni sledila. Šarec je sicer vrgel puško v koruzo tudi zato, ker je ugotovil, da vodenju vlade ni kos, da tega ne zmore.

Pričakoval je tudi nove predčasne volitve, pri tem je stranki SMC javno ponujal, da bi na teh volitvah nastopili skupaj.

Takratne objave anket javnega mnenja so LMŠ namreč prikazovale kot daleč prvo stranko na lestvici in tudi to je Šarcu stopilo v glavo. Znano je, da so bila v njegovi koaliciji veliki nesporazumi in razdori. Šarec je pričakoval, da bo na novih volitvah pobral glasove svojim koalicijskim partnerjem in jih spravil v kot.

Domišljal si je celo, da je novi “Janez Drnovšek”, njegova LMŠ pa nova LDS. Tako domišljavo se je nato obnašal tudi do odstalih koalicijskih strank.

Boljši poznavalci so tudi navajali, da so se v Šarčevi koaliciji bili pravi petelinji boji med LMŠ in SD, s ciljem prevlade za vodstvene položaje v državnih podjetjih. Spomnimo. Takrat je bil na tapeti tudi Petrol.

SMC s Počivalškom na čelu na Šarčevo igro ni pristal, danes stranka LMŠ tone kot kamen. In zdaj iščejo nove priložnosti za politično preživetje.

V zadnjih dneh smo priča tudi številnim napadom na Počivalška zaradi nakupa zaščitnih mask in ventilatorjev. Znano je, da so bila skladišča blagovnih rezerv 13. marca 2020, ko je nastopila nova vlada, povsem prazna. Koronavirus pa je že bil tudi v Sloveniji.

Napovedi zdravnikov o obolelih, ki bodo potrebovali intenzivno nego, so bile zelo visoke, tako je na primer slovenski zdravnik infektolog Andrej Trampuž, ki deluje v Berlinu, za Slovenijo napovedoval 500 bolnikov na intenzivni negi. Na srečo se to ni uresničilo.

Takšne napovedi (poleg ostalega) so bile nato tudi razlog, da je vlada sprejela številne ukrepe. Na srečo je v dveh mesecih stanje normalizirano, v zadnjih dveh dneh nismo imeli nobene na novo potrjene laboratorijske okužbe.

Veliko vprašanje pa je, kaj vse se bo še dogajalo, saj je virus velika neznanka, ustreznega zdravila zanj in cepiva pa ni niti v svetovnem merilu in vprašanje je, če bo to vsaj do konca leta.

Ob vsem tem smo v teh dneh priča tudi izredno radikalni vojni, ki se jo gredo posamezni mediji. Za tiste, ki so v zasebni lasti, kot na primer Pop TV (lastnike ima v davčni oazi), je to morda delno še razumljivo.

Ni pa to opravičljivo za nacionalno RTV Slovenija, ki je javni zavod, njenih okoli 2300 zaposlenih je javnih uslužbencev, kar pomeni, da imajo plačo zagotovljeno, rtv-prispevek pa moramo pod prisilo plačevati prav vsi imetniki električnih števcev.

O nekaterih sodelujočih v tej umazani igri bomo še poročali. Zaenkrat dodajmo le, da ima Ivan Gale iz Zavoda RS za blagovne rezerve, kot vse kaže, prste globoko v marmeladi. Nekatere pogodbe in anekse za nakup zaščitne opreme je namreč podpisoval tudi po tem, ko je že prejel navodilo z ministrstva, da se s tem prekine.

Zdravnik internist Rihard Knafelj iz UKC Ljubljana pa je po zadnjem nastopu v Tarči na Televiziji Slovenije tudi precej razkrit. Ne samo, da je nastrojen proti vsemu, kar je krščansko, pri nakupih je protežiral aparate, ki jih prodaja podjetje, s katerim je osebno povezan.

In nadalje, Knafelj ima registriran tudi popoldanski s. p. Kot zdravnik je imel čas tudi za to ali pa so se (morda) na ta račun stekale provizije?

Kakorkoli. Stvari so se šele zdaj začele prav odvijati, razčiščevanja in dela bo za vse veliko.

Zaenkrat tudi kaže, da so v vsa dogajanja vpeti tudi tisti dosedanji dobavitelji, ki so z visokimi maržami in provizijami opremo državi prodajali ali preprodajali v času do 13. marca.

Minister Počivalšek ob vsem tem že navaja, da je interpelacije vesel, ker bo lahko javnosti razkril vse, kar se je dogajalo doslej okrog tovrstnih nabav. Iz SMC pa je tudi slišati, da bodo razkrili tudi nekatera dogajanja v času prejšnje koalicije pod Šarčevim vodstvom.

Mimogrede. Slišati je tudi, da naj bi LMŠ nekaterim poslancem SMC v zameno za podporo interpelaciji zoper Počivalška na prihodnjih volitvah ponujali uvrstitev na njihovo listo. S tem pa bi zrušili tudi LMŠ.

Zato nekateri že svarijo, da je bila interpelacija vložena prezgodaj ali pa je sploh ne bi bilo treba.

In kdo so tisti, ki so včeraj razlagali interpelacijo?

Na kratko:

Robert Pavšič, poslanec LMŠ iz Postojne, Šarčev novinec (t. i. novi obraz) v politiki, zaslovel je po tem, da si med sejami parlamentarnih odborov rad tudi pospi, sicer pa je velik nasprotnik učinkovitemu varovanju državne južne meje.

Bojan Muršič, poslanka SD iz Ruš, ki je iz občinskega proračuna kupovala jopice za člane stranke SD, po razkritju se je znašla na sodni klopi. Rešile so jo županske volitve, nova ruška županja je sodni proces zoper Muršičevo umaknila, stranka SD pa je del njene koalicije. Sum na tveganje korupcije je izredno velik.

Maša Kociper, poslanka SAB iz Ljubljane, je nadomestna poslanka, ki v državni zbor, tako kot predsednica Alenka Bratušek, sploh ni bila izvoljena. Po navedbah je na volitvah prejela vsega 89 glasov. Za to, da zdaj sedi v parlamentu, pa sta morali z Bratuškovo “prepričati” izvoljenega Petra Jožefa Česnika, da se je poslanskemu mandatu odpovedal. Znana je tudi po razlagi, kako veliki krogec spravlja v malega, zato se jo je prijel tudi ta vzdevek: Veliki krogec v malega.

Miha Kordiš, 31-letni poslanec Levice, iz Svetega Duha na Škofjo Loko, ki so si ga mnogi zapomnili predvsem po fotografiji, ki jo objavljamo v nadaljevanju, objavljena je bila na družbenih omrežjih.

J. M.