Interpelacija klic k razumu, učna ura za Golobove, pa tudi Tonina

(vir: Zajem zaslona)

Včerajšnji dan je minil v znamenju tekmovanja, kdo vse bo podprl interpelacijo zoper delo in odgovornost vlade in kdo ne. Skoraj usklajeno sta se oglasila predsednik vlade Robert Golob in predsednik stranke Nova Slovenija (NSi) Matej Tonin.

Golob je izjavljal, da je interpelacija norčevanje iz ljudi, Tonin pa, da za interpelacijo v NSi oz. njihovi poslanci ne bodo dali podpisov.

Spomnimo. Interpelacijo zoper celotno vlado je v petek popoldne vložila Slovenska demokratska stranka (SDS). Goloba ob koncu tedna ni bilo nikjer, oglasil se je šele včeraj popoldne.

Kaj je namen interpelacije? Razprava v državnem zboru, ki jo lahko zahteva najmanj 10 poslancev. SDS jih ima 27. Zato za njeno vložitev ni potrebnih nobenih glasov NSi in tudi ne za razpravo. “Vsak poslanec bo lahko razpravljal, če bo želel. Sprenevedanju vladne koalicije (Gibanje Svoboda, SD in Levica), da gre za rušenje vlade, ker se bo o njej glasovalo, se sedaj pridružuje še NSI. Priporočamo branje Ustave RS,” je včeraj na družbenih omrežjih zapisal Janez Janša.

Interpelacija klic k razumu, učna ura za Golobove, pa tudi Tonina

Janša je že v petek, po vložitvi interpelacije zoper celotno vlado, pojasnil, da je to “v bistvu klic k razumu”.

“Interpelacija ni konstruktivna nezaupnica, je razprava o nekaterih spornih potezah te vlade, predvsem tistih, ki se zajedajo v same temelje Slovenije, na katerih stojimo. Gre za ukinitev Urada za demografijo, za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in vrsto drugih spornih potez, ki gredo v isto smer. S to razpravo v državnem zboru želimo na nek način razložiti vladi nekatere stvari, ker ne verjamemo, da prav vsi člani te vlade in vsi poslanci vladne koalicije to, kar počnejo, delajo, v bistvu iz neke ideologije ali pa iz nekih negativnih vzgibov. Verjamemo, da marsikatera od teh odločitev temelji tudi na nepoznavanju dejstev in na napačnih ocenah. Zato pričakujemo, da bomo s tem, ko bomo dobili pisni odgovor s strani vlade in opravili to razpravo, marsikaj razčistili in da bo mogoče vlada nekatere sporne poteze preklicala oz. jih umaknila.”

V razpravi o interpelaciji bo moral Robert Golob med drugim pojasnjevati tudi dogodke, povezane z Gen-I. Za vodstvo NSi pa že nekaj časa velja, da postajajo peto kolo Golobove koalicije. Nekaj delovnih mest in Dars, ki ga vodijo, je očitno pretehtalo njihov interes.

Izjava Janeza Janše, v petek, 3. marca 2023:

J. M.