Institut Jožefa Stafana napoveduje, kaj nas čaka

(vir. arhiv MD)

Epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 18 dni, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države. Vse pomembnejšo vlogo ima naraščajoče lokalno okuževanje, ki je že prevladujoče.

Pkriterijih ECDC smo v oranžni fazi, v rdečo bomo predvidoma prešli konec avgustaČe bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah.

Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni.

Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 %.

Tako so v današnji analizi stanja in projekciji širjenja covid-19 zapisali v Institutu Jožefa Stefana. Iz analize je razvidno, da je v državi že prevladujoče lokalno širjenje okužb.

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 0,15 % prebivalstva oz. približno vsak 700. prebivalec.

V Institutu so na podlagi epidemioloških podatkov objavili tudi projekcijo dnevnih pozitivnih testov, ki kaže strmo rast okužb, prav takšna je tudi projekcija dnevnih sprejemov v bolnišnice.

Več podatkov je dostopnih na povezavi: COVID19 (ijs.si)

A. L.