Informacijska pooblaščenka: Iz objave plač policistov in drugih ni razvidnih kršitev

Fotografija je simbolična.

Informacijski pooblaščenec ne bo uvedel inšpekcijskega postopka zaradi javne objave plač zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve, policije in inšpektorata. Iz objave namreč ni razvidnih kršitev varstva osebnih podatkov.

Kot pravijo, je informacijski pooblaščenec kot pritožbeni organ glede dostopa do informacij javnega značaja v dosedanji praksi že večkrat odločal o dostopu do podatkov o plačah javnih uslužbencev, pri čemer je zavzel stališče, da je podatek o imenu in priimku, skupaj s podatkom o bruto plači, prosto dostopna informacija javnega značaja. Slednje namreč določa zakonodaja.

Pri podatkih o delu policije gre sicer po njihovih navedbah tudi za druge zakonske izjeme od prosto dostopnih informacij, npr. za tajne podatke, a je presoja o tem na strani ministrstva za notranje zadeve, pravijo.

Navedeno sta že sinoči potrdila tudi nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant in nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Virant je zapisal: “Plače javnih uslužbencev so v Sloveniji javne. Tudi na individualni ravni.” In dodal, da je tako že vse od leta 2008 dalje, ko je bil sprejet Zakon o sistemu plač v javnem sektorju.

Ministrstvo za notranje zadeve pa je že sinoči zapisalo: “Plače javnih uslužbencev so javne v skladu z 38. členom Zakona o sistemu plač v javnem sektorju.”

Visoke plače v policiji, na ministrstvu in inšpektoratu so osupnile slovensko javnost predvsem zato, ker zaposleni v policiji ob tem še stavkajo in zahtevajo še več. Očitno so vodilni sindikalisti v policiji oz. t. i. šefovskem sindikatu izgubili kompas.

Prvih 105 najvišjih plač od skoraj 9000, kolikor jih je na skupnem seznamu.

M. D.