Indijska različica novega koronavirusa potrjena že tudi v Sloveniji

(vir: pixabay.com)

V Sloveniji so potrdili primer indijske različice novega koronavirusa, je razvidno s portala GISAID, ki ponuja odprt dostop do genomskih podatkov novega koronavirusa. Potrdili so jo v Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani v vzorcu, ki je bil odvzet 20. aprila, poroča STA.

Več bo predvidoma znano jutri, ko bodo na novinarski konferenci o covidu-19 predstavili stanje glede različic v Sloveniji.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek sporočila, da je indijska različica novega koronavirusa bolj nalezljiva, zato je skrb vzbujajoča. Gre za različico novega koronavirusa z oznako B.1.617.

Na Evropski agenciji za zdravila (Ema) pa menijo, da vsa štiri v Evropski uniji odobrena cepiva proti covidu-19 najverjetneje nudijo zaščito tudi pred indijsko različico novega koronavirusa. To različico virusa so doslej potrdili v več kot 40 državah, tudi v Sloveniji.

“Podatki so precej pomirjujoči glede dejstva, da bodo vsaj cepiva mRNK nevtralizirala to različico, vsaj v tolikšni meri, da bodo zagotovila zadostno zaščito,” je danes povedal vodja cepilne strategije pri Emi Marco Cavaleri.

Na tehnologiji mRNK temeljita cepivi Pfizerja in Moderne.

Menijo, da bi bili lahko tudi vektorski cepivi AstraZenece in Johnson & Johnsona učinkoviti proti virusni različici B.1.617. Vendar pa še čakajo podatke o uporabi različice AstraZenecinega cepiva v Indiji.

Ema je doslej odobrila cepivi mRNK proizvajalcev Pfizer in Moderna ter vektorski cepivi AstraZenece in Johnson & Johnsona. Opravlja pa še tekoči pregled podatkov o štirih drugih cepivih.

M. D.