Hrvatje se bolj slabo držijo protikoronskih ukrepov

Na Hrvaškem, kjer trenutno beležijo do 100 okužb s koronavirusom dnevno, zaradi česar je Slovenija Hrvaško uvrstila na oranžni seznam, se v dneh, ko turistična sezona dosega vrhunec, bolj ali manj slabo držijo ukrepov za preprečevanje novega koronavirusa.

Izjema so trgovine, lekarne in drugi zaprti prostori, kjer maske dokaj dosledno nosijo tako kupci kot zaposleni.

Precej slabše pa je v lokalih, kjer pogosto ne spoštujejo pravila o razmaku med mizami v oddaljenosti najmanj 1,5 metra, tudi večina zaposlenih maske nosi nepravilno, npr. po nosom ali na bradi.

Podobno je pri mašah. Na Pagu, na primer, 90 odstotkov vernikov pri maši nima maske, tudi duhovnik si te med podajanjem obhajila ne nadene, kar je na primer pravilo v cerkvah v Sloveniji.

Na splošno se zdi, da se ukrepov bolj kot domačini držijo turisti.

Hrvatje na ta način v času pričakovanja vrhunca turistične sezone skušajo dajati vtis, da na Hrvaškem ni večje nevarnosti zaradi virusa, kar pa se jim lahko na koncu tudi maščuje.

S tem, ko se ne držijo ukrepov, turistom lahko dajejo tudi vtis, da premalo naredijo za varnost, zaradi česar se morda marsikateri turist ne bo odločil za dopust pri njih.

Na splošno domačini na hrvaški obali pravijo, da so njihove kapacitete trenutno polovično zasedene. Mnogi turisti so dopustovanje pri njih odpovedali tik pred prihodom.

Tudi zato so bili zadnji hip prisiljeni spustiti cene apartmajev tudi za do 40 odstotkov. Na Pagu tako na primer apartma tik ob morju za tri osebe dobite že za 50 evrov na dan. Siceršnja cena je 85 evrov. Cene hrane v lokalih so nekoliko višje kot denimo v Ljubljani, ravno tako cene pijače.

M. P.