Hrvaški poročevalec: “To so zveri. Mrtve teptajo s tanki”

Reporter 24sata je posnel vojne grozote na območju Irpina. "To su zveri, mrtve teptajo s tanki," je poročal. (vir: Twitter)

Začel se je 71. dan vojne. V Ukrajini tudi to noč odmevajo zvočna opozorila pred zračnimi napadi, veliko je eksplozij. Rusija širi območja napadov, napadajo tudi ključno infrastrukturo na zahodu Ukrajine. Cilj je uničevanje prizadevanj Ukrajincev za dopolnitev svojih enot in njihovo okrepitev.

Hudi boji potekajo tudi v jeklarni Azovstol pri obleganem ukrajinskem Mariupolu, ki jo ruske sile močno obstreljujejo. V njej je okoli 500 ranjenih, 200 jih je v kritičnem stanju.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je zaprosil za pomoč pri reševanju ranjenih na tem območju.

Župan Mariupola je včeraj sporočil, da je izgubil stik z ukrajinskimi branilci znotraj jeklarne in da se tam nadaljujejo hudi boji. Območje je zadnja trdnjava ukrajinskih obrambnih sil v regiji, v podzemnih bunkerjih naj bi se še vedno skrivalo okoli 200 civilistov.

Včeraj je bilo potrjeno, da je več kot 100 civilistom uspelo zapustiti tovarno in varno prispelo v Zaporožje.

Hrvaški poročevalec: To so zveri. Mrtve ljudi teptajo s tanki.

O razmerah na zahodu Ukrajine poroča tudi hrvaški poročevalec Denis Ivančić. “Včeraj je bil eden najtežjih dni od začetka vojne, bil sem ravno v središču mesta, ko so se zaslišale tri glasne eksplozije. V desetih sekundah so ljudje začeli bežati iz središča mesta,” je povedal.

Ivančič pravi, da je po raketiranju večji del mesta ostal brez interneta in elektrike. Čeprav je v Lvovu trenutno mirno, Ivančič pravi, da se ljudje bojijo.

“Vsi pričakujejo, da bodo do 9. maja večji in močnejši napadi na Lvov in zahodni del,” je še povedal Ivančič.

Zemljevid, ki prikazuje zadnje dogodke v Ukrajini.

Vir: liveuamap.com

M. D.