Hrvaški državljani se od danes dalje v Sloveniji lahko zaposlujejo brez omejitev

(vir: revoz)

Hrvaški državljani se lahko od danes dalje v Sloveniji zaposlujejo brez delovnih dovoljenj. Trg dela je tudi za njih prost. Ob koncu lanskega leta je delovno dovoljenje za delo v Sloveniji imelo 6.345 hrvaških državljanov, v prihodnjih treh letih v gospodarstvu pričakujejo, da bo v Slovenijo prišlo še do 2.000 hrvaških delavcev. Med večjimi zaposlovalci so Revoz in CGP.

Med 6.345 hrvaškimi delavci, ki so bili konec lanskega leta v Sloveniji, je bilo 4.860 oz. 76,6 odstotka moških. V predelovalnih dejavnostih je bilo zaposlenih 1.790, od tega 81,1 odstotka moških, v gradbeništvu 1.194 (97,2 odstotka moških), v dejavnostih prometa in skladiščenja pa 872 (97,6 odstotka moških). Ženske so medtem prevladovale v gostinstvu, izobraževanju in zdravstvu.

Po dostopnih podatkih se je samo lani v Sloveniji z delovnimi dovoljenji dodatno zaposlilo okoli 1.000 do 2.000 hrvaških državljanov. Po ocenah Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) pa bo v treh letih v Slovenijo prišlo še med 1.000 do 2.000 hrvaških delavcev.

Med večjimi zaposlovalci hrvaških delavcev so po podatkih GZS predvsem slovenska podjetja, ki iščejo zaposlene ob meji. To so med drugim Revoz in CGP, v zadnjem času tudi Kolpa, ter turistične dejavnosti na Obali.

Državni zbor je zakon o podaljšanju prehodnega obdobja nazadnje sprejel junija 2015, in sicer ga je podaljšal do 1. julija 2018. Če bi se Slovenija odločila za vnovično podaljšanje, bi morala Evropsko komisijo o tem obvestiti do sobote, ko je poteklo pet let od vstopa Hrvaške v EU. Koalicija v odhodu pod vodstvom Mira Cerarja je sicer marca sprejela predlog zakona, po katerem bi trg dela v Sloveniji za hrvaške iskalce zaposlitve ostal zaprt še do 30. junija 2020. Zakon so poslali v državni zbor, ker pa je Cerar predčasno odstopil z mesta predsednika vlade, ni bilo več časa, da bi zakon tudi dokončno potrdili.

Drugače kot Slovenija je naredila Avstrija, ki je tako edina država članica EU, ki hrvaškim državljanom na področju dela še vedno vrat ne odpira na stežaj. Po poročanju hrvaških medijev je razlog v tem, da v Avstriji živi veliko število nezaposlenih hrvaških državljanov.

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je v preteklih dneh napovedal, da bo v prihodnje tudi Hrvaška ukinila delovne omejitve za slovenske delavce.

Do letos so imeli hrvaški državljani v državah članicah EU omejitve pri zaposlovanju v Sloveniji, Avstriji, na Malti, Nizozemskem in v Veliki Britaniji. Slednja je tako izstopila iz EU.

Edina država članica EU z omejitvami na trgu dela za hrvaške državljane tako ostaja Avstrija. To pomeni, da so tam potrebna delovna dovoljenja.

C. R.