Hrvaška praznuje, deset uspešnih evropskih let

Tako je bilo točno ob 12. uri na mostu čez reko Kolpo v Metliki. (vir: Borut Pahor, Twitter)

Mineva 10 let, odkar je Hrvaška 1. julija 2013 postala članica Evropske unije (EU). S 1. januarjem letos je postala še članica območja evra in schengenskega območja. Bivši slovenski predsednik Borut Pahor se je točno ob 12. uri v Metliki srečal z bivšo hrvaško premierko Jadranko Kosor.

Hrvaški premier Andrej Plenković (vir: Twitter)

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković pa je ob praznovanju navedel, da jim je 10 let članstva v EU prineslo strateške uspehe in razvoj. Pri tem je naštel: izgradnjo pelješkega mosta, schengen, prevzem evra in vstop v evroobmočje, LNG terminal, sklad solidarnosti za obnovo, 10,7 milijarde evrov iz evropskih skladov, rast plač in pokojnin, največjo zaposlenost in naložbe po celotni Hrvaški.

Do leta 2030 imajo za razvoj zagotovljenih 25 milijard evrov evropskih sredstev.

Pahorja in Kosor pa sicer vežejo pomembni dogodki, saj sta kot premierja leta 2009 podpisala arbitražni sporazum o meji med državama, s katerim sta Slovenija in Hrvaška prvič določili mejo na morju, leta 2010 pa sta zagnala proces Brdo Brioni, katerega namen je pospešitev vključevanje držav Zahodnega Balkana v evroatlantske povezave.

Srečanje bivšega predsednika Boruta Pahorja in Jadranke Kosor v Metliki. (vir: Borut Pahor, Twitter)
Sosednja Hrvaška praznuje.

A. L.