Hrvaška policija aretirala do zob oborožene tihotapce migrantov

(vir: Radio Mrežnica)

Radio Mrežnica poroča, da je hrvaška policija včeraj v okviru posebne kriminalistične preiskave, imenovane Klek, odvzela prostost trem do zob oboroženim tihotapcem ilegalnih migrantov.

Prijeli so tri hrvaške državljane, ki so sodelovali z večjim številom neznanih oseb iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Njihov cilj je bil prevoz ilegalnih migrantov iz BiH preko Hrvaške v Slovenijo.

V hišnih preiskavah in preiskavah osebnih vozil ter drugih prostorov so navedenim odvzeli tri prenosne telefone, ki so jih uporabljali za nezakonita dejanja, in večje število SIM-kartic hrvaških in bosanskih operaterjev.

Zasegli so jim tudi ročno bombo M-75, kilogram eksploziva in 500 kosov različnega streliva ter nekaj denarja.

Preiskovalno akcijo so v sodelovanju s karlovško policijsko upravo izvajali policisti PU ličko senjskega območja v sodelovanju z Uradom za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok).

Prostost so odvzeli 46-letnemu hrvaškemu državljanu, ki je organiziral in vodil skupino. Sodelovali so še 40- in 23-letna hrvaška državljana ter več neznanih oseb iz Hrvaške in BiH.

Video posnetek Radia Bihać

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini pa je danes na Facebooku delila video posnetek Radia Bihać o gibanju številnih ilegalnih migrantov v skupini po poti Ličke Plješivice (planine na Hrvaškem, kjer manjši del meji z Bosno in Hercegovino, gre od Plitvičkih jezer do Like). Poleg tega ostali bosanski mediji poročajo, da je Plješivica samo ena od poti, na hrvaško stran s ciljem doseči Slovenijo pa se migranti gibljejo še na območju Bugara (naselje v občini Bihač), Lohovskih Brd (naselje v občini Bihač) in na območju Velike Kladuše.

Vse to potrjuje navedbe portala Kamenjar, da se migranti združujejo v večje skupine (po 100 in več), o čemer smo že poročali. V čudno luč pa postavlja izjave bosanskega notranjega ministra, ki je prejšnji teden za tamkajšnje medije povedal, da je okoli 4000 ilegalnih migrantov že zapustilo BiH in da migrantov v Bosni skorajda ni več. (Bosanski mediji tudi v teh dneh poročajo, da v BiH prihajajo vsak dan novi.)

Zapisali pa smo že, da je treba biti pri teh ministrovih izjavah previden, saj gre lahko že za del dogovora med slovensko in bosansko oblastjo o tem, da bo Slovenija prevzela okoli 10.000 ilegalnih migrantov.

Temu naj bi bili namenjeni tudi registracijsko-migrantski centri, ki jih slovenska vladajoča politika namerava namestiti ob mejnih prehodih Obrežje in Jelšane, kar je že potrjeno. Za center v Beli krajini lokacije centra sicer nihče ne želi izdati, čedalje več indicev pa je, da bo ta bodisi v Logu v Metliki, bodisi ob mejnem prehodu na Vinici. S tem, da je lokacija ob mejnem prehodu v Metliki (zaenkrat) verjetnejša.

Video:

 C. R.