Hišne preiskave pri družini Janković

Družina Janković (Zoran, Damijan, Mija in Jure) (vir: arhiv)

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so zjutraj začeli izvajati hišne preiskave pri družini Zorana Jankovića, župana Mestne občine Ljubljana, poroča portal Siol.net. Preiskave potekajo tudi na Jankovićevem domu na Rudniku v Ljubljani, sicer pa v več zasebnih in poslovnih prostorih na območju Ljubljane.

Kriminalisti NPU iščejo dokaze zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Nekateri sicer domnevajo, da naj bi bile preiskave povezane tudi z nepravilnostmi pri črpanju evropskih sredstev, kjer naj bi bila ugotovljena več milijonska oškodovanja. Več podatkov naj bi bilo znanih v teku dneva.

Spomnimo, da je sodišče v zadnjih letih trem podjetjem v lasti družine Janković, Electi Inženiringu, Electi Naložbam in Electi Holdingu, odpisalo skoraj 29 milijonov evrov dolga. Pri tem jim je bil v veliko pomoč Jan Bec, domnevno partner sestrične Jankovićevih sinov in po neuradnih podatkih slamnati upnik Jankovićevih podjetij.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je sicer danes ob 14. uri predvideno sojenje Zoranu Jankoviću, njegovima sinovoma Damijanu in Juretu ter družbi Electa inženiring zaradi očitkov o domnevnem “parkiranju” delnic Mercatorja pri podjetju Electa inženiring.

Sporočilo policije: Osumljenih 5 oseb, sumi zlorabe položaja, pranje denarja, premoženjska korist 1,24 milijona evrov

Policija je v sporočilu za javnost zapisala, da preiskovalci NPU izvajajo hišne preiskave zaradi suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski
dejavnosti  (po II. in I. odstavku 240. člena KZ-1 v zvezi s 37. členom KZ-1), ki sta ga osumljeni dve fizični osebi, ter kaznivega dejanja Pranja denarja (po  I. do III. odstavku 245. člena KZ-1 v zvezi s 37. členom KZ-1 in v zvezi z 38. členom KZ-1), katerega je osumljenih pet fizičnih oseb.

Kaznivih dejanj je osumljenih skupno 5 fizičnih oseb. Nobeni osebi ni odvzeta prostost.

Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 34 preiskovalcev. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo RS.

Preiskovalci NPU obravnavajo sum kaznivega dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti zoper dve fizični osebi. Sum se nanaša na oškodovanje gospodarske družbe, ki stajo fizični osebi obvladovali prek lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij.

Z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in
drugo družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, je bila pridobljena premoženjska korist v višini 1.240.000 evrov. V  nadaljevanju so bila opravljena nakazila iz teh dveh družb v skupnem znesku 1.040.000 evrov več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so denarna sredstva dvigovali v gotovini.

Preiskovalci nadalje obravnavajo sum kaznivega dejanja Pranje denarja zoper pet fizičnih oseb, saj je bil  v nadaljevanju del navedenega zneska, v višini 1.040.000 evrov, ki je bil pridobljen s kaznivim dejanjem zlorabe položaja, večkrat  dvignjen v gotovini, s čimer se je poskušalo zakriti dejanski izvor teh sredstev.

Za kaznivo dejanje Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za kaznivo dejanje Pranja denarja pa je predpisana kazen zapora do osmih let in denarna kazen.

M. D.