Direktorica ZD Novo mesto: Stanje skorajda katastrofalno

Cepilni center pri Zdravstvenem domu Novo mesto. (vir: arhiv)

Poročali smo že, da so v Sloveniji včeraj potrdili kar 4511 okužb z novim koronavirusom, od tega 451 v regiji Jugovzhodna Slovenija. Največ okužb s kitajskim virusom v regiji so potrdili v dolenjskih občinah, kar  324, v zadnjih 14 dneh pa 1355.

Zdravnica Alenka Simončič in direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto, pa je danes za STA potrdila, da je stanje skorajda katastrofalno.

  • V torek so namreč s PCR testi testirali 350 ljudi, od tega jih je bilo 63 odstotkov okuženih.
  • Včeraj, v sredo, pa so opravili 340 testov, pozitivna je bila skoraj polovica testiranih.
  • Danes so testirali nekaj več kot 450 ljudi in tudi pri tem pričakujejo veliko okužb.

Simončičeva je dejala, da so številke alarmantne, zavedati se je tudi treba, da se bo stanje okuženih pričakovano slabšalo in bodo nekateri med njimi potrebovali bolnišnično oskrbo.

Opozorila je, da je zdravstveni sistem omejen, zdravstveni kader pa utrujen in izčrpan. Hkrati so oboleli tudi med zdravstvenim kadrom.

Simoničeva je še pozvala, naj se vsi zavedo resnosti stanja in upoštevajo vse sprejete strokovne sklepe ter da naj se vsi, ki se še niso, cepijo.

“Imamo cepivo. Cepivo je varno. Cepiva je dovolj, in zato pozivam in prosim vse ljudi, da se odločijo za ta ukrep,” je dejala.

Povedala je tudi, da je zanimanja za cepljenje v novomeškem zdravstvenem domu zadnje dni nekoliko več. Med cepljenimi pa je približno tretjina takih, ki se cepijo prvič.

A. L.