Groza v Kopru

Koper, 28. avgust 2023 (vir: župan Aleš Bržan)

Izredni vremenski dogodki, ki se letos v Sloveniji kar vrstijo, so se danes znesli tudi nad Mestno občino Koper, kjer je pravi vihar povzročil ogromno gmotno škodo.

Siloviti sunki vetra so med drugim odnesli del strehe Osnovne šole Šmarje ter poškodovali nadstrešek tribune štadiona Bonifika, voda pa je zalila tudi številne druge javne površine in objekte. Vsi, ki so svoja vozila parkirali na območjih, ki jih poplavlja, so pozvali, da jih čim prej odpeljejo v eno izmed obeh občinski parkirnih hiš, kjer se danes lahko parkira brezplačno.

Čeprav nalivi še niso pojenjali, se intervencijske ekipe na terenu že spopadajo s posledicami uničujočega neurja, ki pa vsaj po prvih podatkih ni terjal človeških življenj, je na družbenih omrežjih zapisal župan Aleš Bržan.

Ena izmed sledilk pa je zapisala, da takšnega vetra s točo kot danes še ni doživela.

Vremenoslovci pa poročajo, da je danes v okolici Portoroža oz. slovenske Obale padlo krepko preko 100 litrov dežja na kvadratni meter in to v zelo kratkem časovnem intervalu, zato je voda poplavila številne trge, ceste, kakor tudi objekte na tem območju. Ker so take situacije zaradi lege in gibanja ciklona zelo težko napovedljive se večkrat zgodi, da se količina padavin na prognozah lahko za določen kraj krepko spremeni.

Trenutno se padavine vztrajno in počasi gibljejo proti vzhodu, tako da bo v kratkem pestro tudi v pasu od juga, preko Notranjske do Kamniško-Savinjskih Alp.

A. L.