Gotenica: Jamar padel 150 metrov globoko

Po 18 urah, srečen konec. (vir: Jamarska reševalna služba, FB)

Včeraj, nekaj pred 18. uro, se je pri spuščanju v jamo pri Jelen Brdu, na območju Gotenice (Kočevje), poškodoval jamar. Po prvih podatkih ljubljanske policijske uprave je padel okoli šest metrov v globino, a njegovo življenje ni ogroženo. 

Jamar naj bi padel med spuščanjem in obležal na globini okoli 150 metrov, med padcem si je poškodoval zapestje in rebra, naj bi težko dihal.

Skupina, s katero je bil v jami, mu je ob padcu nudila prvo pomoč. Vodja intervencije Damijan Šinigoj (Jamarska reševalna služba Slovenije) je za portal 24ur.com povedal, da se je njegova ekipa okoli 21. ure začela spuščati v jamo. Do 23. ure so jamski telefon uspeli spraviti do polovice jame.

Ugotovili so, da bo širjenje jame potrebno na vsaj dveh mestih. Po besedah Šinigoja je bila v jami skupina raziskovalcev biologov.

Jama pri Jelen Brdu je po podatkih katastra jam, ki jih povzemajo na 24ur.com, dolga 518 metrov in globoka 192 metrov.

Dodano. Jamarska reševalna služba Slovenije je pred 4. uro sporočila, da je poškodovani jamar na globini 160 metrov. Objavili so tudi nekaj fotografij.

Po zadnjih novicah se je začel izvlek ponesrečenca, mogoč bo brez nosil, zato ni bilo treba pretirano širiti jamskih ožin. Do poškodovanca se je sredi noči prebil zdravnik in ga oskrbel. Na kraju 36 reševalcev.

Ob 12.25: Po 18 urah so jamarja rešili. Zapisali so: “Konec. Srečen konec. Po 18. urah.”

Vir: Jamarska reševalna služba Slovenije, FB

K. R.