Golobovi udarili po študentih in Dolenjski

Vlada RS (vir: Twitter)

Golobova vlada je v zadnjih dneh sprejela zelo škodljivi odločitvi za Novo mesto, Dolenjsko in širšo regijo. Poslanka Anja Bah Žibert (SDS) z zaskrbljenostjo spremlja odločitve nove vlade, poslanka Jožica Derganc (Gibanje Svoboda) pa se je zavila v molk.

V zadnjih dneh so odločili, da bo študij na FINI še naprej plačljiv, s tem so udarili po študentih, sledil je drugi udarec, evropski denar za študentski kampus v Novem mestu so namenili za lezbične in podobne študije.

Na ponedeljkovi dopisni seji so evropska sredstva prerazporedili k svojim nevladnikom (na Metelkovo 6) in s tem Dolenjski odvzeli evropska sredstva, ki jih je vlada Janeza Janše namenila za nov univerzitetni kampus v Mestni občini Novo mesto. Golobovi so denar raje , nonšalantno, med drugim, namenili tudi za lezbične študije in raziskovanje koncepta uspoljenega subalterna v Ruandi (gre za projekt Mirovnega inštituta z Metelkove).

Že prejšnji teden (23. junija 2022) pa so sprejeli odklonilno stališče k predlogu Odloka o ustanovitvi samostojnega visokošolskega zavoda Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto. To pomeni, da Golobova vlada nasprotuje temu, da bi bila fakulteta (FINI) vključena v sistem javnega šolstva, zato bo študij na tej fakulteti še vnaprej plačljiv.

Anja Bah Žibert: Kot poslanka, izvoljena na Dolenjskem, z žalostjo in zaskrbljenostjo spremljam odločitve vlade Roberta Goloba

Za mnenje o teh škodljivih vladnih ukrepih smo zaprosili poslanki Anjo Bah Žibert in Jožico Derganc. Anja Bah Žibert nam je pojasnila:

Poslanka Anja Bah Žibert (vir: FB)

“Vlada Janeza Janše je v preteklem mandatu storila nekaj pomembnih korakov za ustanovitev četrte javne univerze s sedežem v Novem mestu. Da bi slednja čim prej zaživela, smo v Poslanski skupini SDS v začetku novega mandata Državnega zbora RS vložili predlog o preoblikovanju Fakultete za industrijski inženiring Novo mesto (FINI Novo mesto) iz zasebnega v javni zavod, s čimer bi fakulteta postala del univerze, študenti pa ne bi več plačevali šolnin. Strateško potrebo po oblikovanju javne fakultete na področju tehniških ved in nadaljevanje ustanovitve četrte javne univerze utemeljujemo predvsem s potrebami gospodarstva v Jugovzhodni Sloveniji in širše ter zagotavljanjem bolj enakomernega regionalnega razvoja, skladno s slovenskimi in evropskimi kohezijskimi cilji. Predlog je dobil močno podporo podjetniškega sektorja v Jugovzhodni Sloveniji, sklep o podpori so sprejeli tudi svetniki Mestne občine Novo mesto. Žal so koalicijski poslanci naš predlog zavrnili že na Odboru za izobraževanje, znanost in šport zaradi česar Državni zbor RS v celoti o predlogu sploh ni mogel glasovati, Vlada RS pa razen odklonilnega mnenja ni podala nobenega konkretnega argumenta, zakaj predloga ne podpira.

Sedaj nas je še dodatno negativno presenetila odločitev Vlade RS glede prerazporeditve nepovratnih evropskih sredstev med evropskimi skladi, s katero je zmanjšala finančna sredstva, ki jih je vlada Janeza Janše namenila za nov univerzitetni kampus v Mestni občini Novo mesto.

Kot poslanka, izvoljena na Dolenjskem, z žalostjo in zaskrbljenostjo spremljam odločitve vlade Roberta Golob, ki vsak dan dokazuje, da je koalicijska pogodba mrtva črka na papirju, obljubljena decentralizacija v pogodbi pa očitno popolna centralizacija. Žal pa bodo s takšnimi nerazumnimi potezami na slabšem ponovno vsi državljani, ki ne živijo v Ljubljani, temveč v drugih delih naše domovine.”

Jožica Derganc se je zavila v molk

Jožica Derganc, poslanka Gibanja Svoboda (vir: DZ)

Jožica Derganc, poslanka stranke Gibanje Svoboda, izvoljena v Novem mestu, se je zavila v molk. Svojega stališča do enakega vprašanja, kot smo ga posredovali tudi Anji Bah Žibert, nam ni posredovala.

Dergančeva, nekdanja zaposlena v novomeškem vrtcu Pedenjped in zaupnica Štrukljevega sindikata SVIZ, je ob izvolitvi in po njej sicer obljubljala, da bo delovala v dobro Novega mesta in Dolenjske.
A. L.