Golobova vlada odredila temperature v prostorih

(Od leve): Gospodarski minister Matjaž Han (SD), predsednik vlade Robert Golob in minister za infrastrukturo, Golobov energetski sopotnik Bojan Kumer. (vir: arhiv)

Vlada je včeraj na predlog ministrstva za infrastrukturo, ki ga vodi Bojan Kumer, tesen sodelavec Roberta Goloba, sicer pa iz kvote Gibanje Svoboda, sprejel ukrep, da prostori, ki so v državni lasti ali uporabi, ne smejo biti ohlajeni na manj kot 25 °C, ob pogoju vlažnosti 60 %.

Pozimi je dovoljena najvišja stopnja ogrevanja do temperature v prostoru 20 °C.

V času med 18. in 7. uro naslednjega dne (v delovnih dneh, soboto, nedeljo in praznikih) pa je temperatura, kjer se uporabljajo klimatske naprave, lahko največ 28 °C.

Vlada nalaga ministrstvom, da s tem sklepom seznanijo javne agencije, javne sklade, javne zavode in javne gospodarske zavode iz svoje pristojnosti in tako priporočijo njegovo uporabo tudi v teh subjektih.

Predlaga pa ravnanje v skladu s tem sklepom tudi drugim državnim organom in lokalnim skupnostim (občinam in zavodom v njihovi domeni – to so šole, vrtci, zdravstveni domovi itd.).

Natančnejših navodil javno ni objavljenih, javni zavodi pa so: vzgoja in izobraževanje, znanost, kultura, šport, zdravstvo, socialno varstvo, otroško varstvo, invalidsko varstvo, socialno zavarovanje ali druge dejavnosti, če cilj opravljanja dejavnosti ni pridobivanje dobička.

Vlada je navedla, da je cilj tega 10-odstotno znižanje porabe energije. Glede na njihove navedbe naj bi podobne ukrepe sprejeli tudi Španija in Italija.

Vir: sevl7.docx (live.com)

M. D.