Anja Bah Žibert: Socialnim demokratom je uspel popoln prevzem Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Anja Bah Žibert (vir: Twitter)

Poslanka SDS Anja Bah Žibert, izvoljena na Dolenjskem, je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z novim vodstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Poslansko vprašanje v celoti objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

danes že lahko trdimo, da je Socialnim demokratom uspel popoln prevzem Nacionalnega inštituta za javno zdravje, osrednje nacionalne ustanove, katere glavni namen je proučevanje, varovanje in zviševanje ravni zdravja prebivalstva Republike Slovenije s pomočjo ozaveščanja prebivalstva in drugih preventivnih ukrepov. Na mestu v. d. strokovnega direktorja je pred dobrimi tremi tedni pristal Ivan Eržen, v. d. generalnega direktorja pa je pred dnevi zasedel Branko Gabrovec. V obeh primerih gre za vidna člana Socialnih demokratov. Branko Gabrovec je bil menda celo v igri za ministra za zdravje, vendar predsednik vlade tega ministrstva ni želel prepustiti koalicijskim partnerjem. Ni kaj, predvolilna obljuba predsednice Socialnih demokratov, danes ministrice za zunanje zadeve in podpredsednice Vlade RS Tanje Fajon »Strokovnost je tista podlaga, ne partijska izkaznica in ne politični interesi,« se je še enkrat več izkazala za res povsem kredibilno.

V zvezi z Brankom Gabrovcem želim spomniti na zgodbo izpred štirih let, ko je neuspešno poskušal priti do funkcije direktorja Splošne bolnišnice Celje, saj ni izpolnjeval zahtevanih razpisnih pogojev – vodstvene izkušnje in sedma stopnja izobrazbe. Gabrovec je sicer trdil nasprotno, kot primerne delovne izkušnje pa je navedel vodenje karate kluba, kjer na bi bila zahtevana tudi sedma stopnja izobrazbe. Pooblaščenec Splošne bolnišnice Celje je takrat med drugim dejal: »Vsebinsko vodenje karate kluba in zveze ni mogoče primerjati z vodenjem tako zahtevnega in družbeno pomembnega sistema, kot je SBC. Klub je vodil od leta 2007 in imel funkcijo predsednika zveze od leta 2005, ko je imel še peto stopnjo izobrazbe. To dokazuje, da za vodenje klubov ni bila zahtevana sedma stopnja izobrazbe.« Na podlagi vsega navedenega me zanima:

1. Ali Branko Gabrovec izpolnjuje vse zahtevane pogoje za zasedbo mesta generalnega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje?

2. Katere primerljive vodstvene izkušnje ima Branko Gabrovec, da bo lahko vodil Nacionalni inštitut za javno zdravje?

Vlada ima zdaj 30 dni časa za odgovor.

A. L.