Goloba strah preiskave, povezane z GEN-I in Elektrom Ljubljana

Vir: pixabay.com

Zadnji dogodki razkrivajo, da je Robert Golob od ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in v. d. generalnega direktorja Policije Boštjana Lindava zahteval, da za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) imenujeta Darka Muženiča.

Tako Muženič kot Golob sta v predkazenskem postopku, predsednik vlade tako neposredno vpliva na predkazenski postopek, kar je kaznivo, Bobnarjeva je zato vse skupaj predala državnemu tožilstvu in Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Darko Muženič

Muženič je nekdanji direktor NPU, bolj znan kot varuh pralcev iranskega denarja, pa tudi po tem, da na NPU v času njegovega vodstva niso preiskali nobene pomembnejše in večje zadeve. Muženiča preiskuje tudi Evropsko javno tožilstvo.

V preiskavi pa je tudi Robert Golob. Zaradi GEN-I ga preiskujeta NPU in Policijska uprava Novo mesto, predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo (SDT).

Tatjana Bobnar je včeraj dodatno še povedala, da je Golob od nje in Lindava kot možnost za povrnitev zaupanja ponudil, da iz “policije odpusti določeno osebo”. Koga, ni razkrila, je pa zatrdila, da ni šlo za osebo, ki bi bila kakorkoli povezana z ravnanjem na protestih ali bi kakorkoli ravnala nezakonito, prav tako ni dobila svojega položaja v mandatu vlade pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše.

“Očitno se je zameril nekomu iz krogov predsednika vlade, to je pravzaprav samo eden od pritiskov, ki kažejo na tendenco politike po obvladovanju policije,” je dejala.

Doslej je tudi potrjeno, da je Golob zahteval zamenjavo “tistega tam dol pri meni”, to je direktorja novogoriške policijske uprave, čeprav tudi ta ni bil imenovan v času Janševe vlade.

Bojan Požar pa danes na svojem pozareport.si navaja, da Robert Golob, ki je, že kot mandatar (31. maja, ob štirih popoldne), dokazano pritiskal na Tatjano Bobnar in Boštjana Lindava, takrat samo še kandidata za generalnega direktorja policije, da morata na vrh NPU čim hitreje spraviti Darka Muženiča. “Bal se je preiskave, povezane z GEN-I in Elektrom Ljubljana,” je zapisal.

Gre za preiskavo, ki jo je med Janševo vlado odprlo državno tožilstvo, Damir Črnčec pa naj bi Goloba prepričeval, da se takšno preiskavo da ustaviti na NPU. “Pri čemer je tudi slišati, da bi Golob, če ne bi šel v politiko, že imel hišno preiskavo,” navaja Požar in dodaja:

“A če bi se izkazalo, da je Robert Golob še pred izvolitvijo svoje vlade res pritiskal na Tatjano Bobnar in Boštjana Lindava, da morata – kasneje – ustaviti policijsko preiskavo, katere tarča je tudi on, Golob, je to nesporno afera vseh afer! Čeprav je Golob že po tem, kar se okoli policije dogaja v tem trenutku, povsem zrel za odstop.”

Vir: pozareport.si

A. L.