Glede Krke se res nekaj dogaja: na nič dobrega to ne kaže

Krka ena izmed najuspešnejših slovenskih podjetij (vir: krka.si)

Ljubljanska borza je danes na svoji spletni strani objavila odstopno izjavo Simone Razvornik Škofič. V vsega dobrih dveh stavkih je sporočila, da “iz osebnih razlogov” odstopa iz članstva v nadzornem svetu družbe z dnem skupščine, ki bo 6. julija 2017. Odstopno izjavo je naslovila na Jožeta Colariča predsednika Krkine uprave, in Jožeta Mermala, predsednika nadzornega sveta. Odstopna izjava ima včerajšnji datum.

Simona Razvornik Škofič je bila v nadzorni svet Krke, d. d., imenovana avgusta 2015, na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH). V nadzornem svetu pa je bila predsednica revizijske komisije. Za SDH smo že poročali, da ga vodi italijanska državljanka Lidia Glavina, SDH pa upravlja z okrog 13 milijard evrov vrednim državnim premoženjem, med katerimi je tudi del Krkinega premoženja. V ozadju vsega tega pa naj bi bil Damjan Belič, predsednik nadzornega sveta SDH, ki prijateljuje z vladnim predsednikom Mirom Cerarjem, zato poznavalci vse zdajšnje poteze SDH povezujejo s stranko SMC.

O tem, da bodo v četrtek na skupščini odločali tudi o tem, da se iz nadzornega sveta odpokliče mag. Anjo Strojin Štampar (prav tako predstavnico SDH in namestnico predsednika nadzornega sveta), smo tudi že poročali. Točka o tem je na dnevnem redu. Po tem predlogu naj bi namesto Strojin Štamparjeve imenovali Dimitrija Marjanoviča (prav tako zaposlenega v SDH). Dobro podučeni pa so že poročali, da naj bi bila v resnici ta vloga namenjena Borutu Jamniku. Nadzorni svet je namreč tisti, ki odloča tudi o upravi podjetja.

Kako se bo razpletlo, bomo videli že čez dva dni, skupščina delničarjev bo na Otočcu. SDH ima v Krki 16-odstotni lastniški delež, na skupščini pa bo zastopala tudi delež Kapitalskega sklada (Kada). Oba sta v državni lasti, država ima tako nekaj več kot 26 odstotkov lastništva v Krki.

Ni zanemarljivo, da je SDH pod vodstvom Lidie Glavine v preteklih dneh povsem nepričakovano zamenjal tudi nadzornike Luke Koper.

Zaenkrat so v Krkinem nadzornem svetu, ki mu predseduje Jože Mermal, kot predstavniki kapitala še Andrej Slapar, prof. dr. Julijana Kristl in dr. Boris Žnidarič. Strojin Štamparjevo bodo zamenjali, Razvornik Škofičeva pa je sama odstopila.

Ostali člani nadzornega sveta so: Franc Šašek, namestnik predsednika nadzornega sveta, dr. Mateja Vrečar in mag. Tomaž Sever.

Pozornost vsekakor nista odveč. Nadzorni svet namreč izbira in imenuje člane uprave. Od novega vodstva do možnosti razprodaje podjetja in odpuščanja zaposlenih, o čemer po različnih forumih že lahko prebiramo številke, pa je nato le še korak. Pravzaprav kratka pot je do razsula, do izgradnje nekaj velikega, trdnega in dobrega pa traja in traja.

T. H.