Francozi rekli odločen ne levi politiki in priseljevanju migrantov

Znamenita slika, ki je zaznamovala predvolilni boj v Franciji.

V prvem krogu nedeljskih parlamentarnih volitvah v Franciji je zmagal desnosredinski Nacionalni zbor (RN) karizmatične Marine Le Pen, ki si zavzema za veliko bolj ostrejšo zakonodajo glede migracij. Poraz je doživelo zavezništvo predsednika Emmanuela Macrona, ki je zaostalo tudi za levo usmerjeno Novo ljudsko fronto. Dokončni odgovor o novi sestavi parlamenta bo sicer dal drugi krog 7. julija.

 

Glede na projekcije je RN ob visoki udeležbi osvojil 34,5 odstotka glasov, z okoli 29 odstotki sledijo leve stranke, zbrane v Novi ljudski fronti. Kot kaže, pa je Macronovo sredinsko zavezništvo zasedlo le tretje mesto z nekaj več kot 20 odstotki glasov.

Sodeč po projekcijah si lahko desna sredina po drugem krogu obeta večino v parlamentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dokončni odgovor o novi sestavi 577-članskega parlamenta bo dal drugi krog 7. julija. Vanj se v primeru, da nihče od kandidatov ne osvoji 50 odstotkov glasov, uvrstita dva najbolje uvrščena in še vsak morebitni kandidat, ki bi zbral podporo vsaj 12,5 odstotka registriranih volivcev.

A. V.