[FOTO] Že devetič za Jurjevo po Grajski pešpoti

Pohodniki

Javni zavod Krajinski park Kolpa že tradicionalno organizira pohod po Grajski pešpoti konec tedna, ki je najbližji Jurjevemu (ki ga praznujemo 24. aprila). Pohodniki so se tokrat na pot odpravili v nedeljo, 22. aprila.

Slikovita pešpot je speljana iz Žuničev v Paunoviče, nato skozi steljnike do Miličev in potem ob Kolpi vse do Dragošev. Na organiziranem pohodu večini udeležencev zadostuje 9-kilometrska trasa, ki se konča pri Starem Podu. Čeprav pot ni naporna in poteka v prijetnem okolju, pa predvsem dejstvo številnih postankov, ko pohodnike k počitku, prigrizku in dobri kapljici povabijo prijazni domačini, botruje temu, da je ura poldne in čez ko pridejo mimo lokala Stari pod. Tisti bolj vneti – letos je to bila skupina Prlekov, ki jih je pripeljal gospod Domanjko, jo mimo Pobrežja mahnejo vse do severovzhodne meje zavarovanega območja Krajinski park Kolpa v Dragoših in potem tudi nazaj v Adlešiče, kar znese že dobrih 20 kilometrov.

Kratek postanek v Šokčevem dvoru, nato dalje

Pred pohodom je bil kratek postanek v Šokčevem dvoru, ki so si ga nekateri ogledali prvič, v Paunovičih je h Kiki povabil gospodar Niko. Udeležence so na kozarček povabili tudi pri Žužičevih in Mitrovih v Miličih. Ob ogledu pravoslavne cerkve sv. Petra in Pavla so udeležence pohoda nagovorili pop Jelenko Stojanović, viceadmiral  in doktor pomorskega prava Tomislav Đorđević in predsednik cerkvenega odbora Marindol Simo Selakovič. Od tu je pot strmo vodila h Kolpi in potem z njenim tokom steza pripelje k Staremu Podu kjer je bila za vse pohodnike organizirana malica.

Pot je za izletnike zanimiva tudi naprej, še posebej tudi ogled Kuzminega mlina in ostankov gradu v Pobrežju.

Tokrat je pohod potekal še v prav posebno prijetnem vremenu …

V nadaljevanju pa utrinki iz zanimivega pohoda po delu Bele krajine.

Besedilo in fotografije: Boris Grabrijan, Krajinski park Kolpa

C. R.