FOTO in VIDEO REPORTAŽA novomeškega KEMISA 2

Z magnetogramom izjav župana in domačina

Danes zjutraj smo obiskali pogorišče v Zalogu in posneli več fotografij. Objavljamo tudi posnetka izjav, ki smo ju pridobili od župana in domačina. Obrat uradno spada pod občino Straža. Gospod je povedal, da so na neurejenost razmer v tem obratu pristojne že dolgo opozarjali, vendar se ti niso odzivali. Kaj sta povedala in kaj kažejo slike?

Dušan Krštinc, župan Občine Straža: “Ukrepi še veljajo, gašenje bo trajalo vsaj še 3 dni”

Župan je danes po 8. uri povedal: »Ogled podjetja Ekosistemi je omejen, gasilci še dokončno gasijo žarišča in pa tudi intenzivno gasijo samo deponijo. Vsak trenutek se pričakuje tudi prihod vojaškega helikopterja, ki bo gasil z vodo iz reke Krke. Zaenkrat, ta trenutek še vedno velja ukrep evakuacije okoliških prebivalcev in pa tudi ukrep zapiranja prostorov in pa omejitve gibanja. Upam, da bomo tekom dneva požar dokončno pogasili. Seveda pa se pričakuje, da bo požarna straža oziroma samo gašenje trajalo vsaj še 3 dni.«

Domačin: “Domačini smo večkrat opozarjali, pristojne službe niso odreagirale”

»Na območju bivše Opekarne Zalog se že več let zbirajo odpadki, raznorazni: od plastike do polivinilov. Imajo tudi proizvodnjo lesnih sekancev. Poleg tega pa – kar se verjetno nikoli ne bo izvedelo – so verjetno skladiščili tudi nevarne odpadke. Upajmo, da bo preiskava po tem požaru pokazala dejansko stanje, kaj vse se je tukaj shranjevalo in skladiščilo. Domačini smo večkrat opozarjali na neurejenost, neprimernost opremljenost objektov, ampak pristojne službe niso odreagirale tako, kot bi morale. Zato pa je situacija danes na tem območju takšna, kot je.«

V času današnjega obiska pogorišča smo še izvedeli:

Pogorel je 1 objekt podjetja, kjer so bile na strehi nameščene sončne celice. Pogorelo je tudi več pomožnih objektov in glavna stavba podjetja. Gasilcem je uspelo zajeziti požar, da ni zgorel še drugi objekt, ki je imel prav tako nameščene sončne celice, s tem so preprečili možnost eksplozije. Požar se je začel širiti že tudi v naravo, proti travnikom in drevesom, širjenje pa so gasilci preprečili.

Odpadki danes še gorijo, še vedno se pojavlja več žarišč. Odločanje o tem, ali bodo čakali, da bodo odpadki pogoreli do konca ali pa jih bodo gasili, je v domeni poveljnik gasilske akcije. Na kraju je sicer več vreč oz,. bal odpadkov, ki niso pogoreli in naj bi bilo širjenje požara še vedno možno. Sicer pa gasilci to dobro omejujejo in glede na napovedi širitve ni pričakovati.

Gasilcem je uspelo preprečiti tudi to, da bi se požar razširil na okoliške stanovanjske hiše. Navzočih je bilo vsaj 200 gasilcev: ekipe iz Novega mesta, Žužemberka, Škocjana in Šentjerneja. Gasilci so požar nadzorovali celo noč, z delom nadaljujejo tudi danes.

Gasilci so povedali, da je bilo med odpadki: odpaden papir, plastika in ostalo. Kaj je bilo to ostalo, pa niso mogli natančno določiti, saj so odpadki v vrečah oz. balah. Tudi med pogovorom z njimi so se mnenja gasilcev o tem, kaj je bilo in je v teh balah, razlikovala.

Gasilci so si pomagali s črpanjem vode iz reke Krke in bližnjega ribnika. Domačini pa so še povedali, da so se mimo njihovih hiš vozili predvsem kamioni v lasti Dinosa. V preteklosti pa so vozili kamioni tudi iz ostalih regijskih tovarn. Zato pri njih zdaj obstajata predvsem bojazen in strah, da so goreli tudi kemični odpadki, na kar so opozarjali že vrsto let.

Prve posnetke in slike smo objavili že včeraj in so dostopni tukaj.

Današnje izjave in posnetki so v nadaljevanju.