[FOTO] OŠ Bršljin: Bralni objem

Bralni objem

V soboto so v sklopu Nacionalnega meseca skupnega branja na Osnovni šoli Bršljin v Novem mestu izvedli zanimiv dogodek.

Vsaj 500 bralcev – od 1. do 9. razreda, vsi učitelji ter nekaj staršev – je v toplem jesenskem dopoldnevu v soboto, 29. septembra 2018, obkrožilo Osnovno šolo (OŠ) Bršljin. Prav vsi pa so v rokah držali knjigo, ki so jo prinesli od doma, in 15 minut uživali v skupnem branju.

S tem prav posebnim obročem bralcev so na OŠ Bršljin obeležili Nacionalni mesec skupnega branja ter sodelovanje v projektu OBJEM. Dosegli so, da so septembra prav vsi učenci obiskali knjižnico, si izposodili knjigo in se udeležili skupnega branja.

Kot močna podpora in predvsem zgled so ob njihovi strani stali učitelji in starši.

Dejavnosti v povezavi z branjem so potekale od 1. prvega šolskega dneva naprej. V posameznih oddelkih so imeli »bralnega dežurnega«, ki je sošolcem prebral odlomek iz knjige ter jih navduševal za branje; na bralni steni so brali misli o branju, delili bralne izkušnje in priporočali knjige. Najzanimivejše pa je bilo branje v skritih kotičkih šole in okolice.

Učenci so s knjižničarko Mojco Balant brali na šolskem podstrešju, pod krošnjami, na avtobusni postaji in na vrtu.

Z izbiro knjig niso imeli težav, saj jih je vabljivo razkazovala vitrina pred knjižnico, kjer poteka razstava »Zlata knjiga«.

Osmega oktobra, ko se »Nacionalni mesec skupnega branja« zaključi, pa jih čaka še izbor najbralca, najbralke – učenca in učenke, ki sta splezala na najvišjo goro knjig. Seveda v »bralnem« pomenu besede, je v imenu osnovne šole sporočila učiteljica Katarina Črtalič.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografskih utrinkov s sobotnega dogodka.

Foto: OŠ Bršljin

C. R.