Lani 1470 prometnih nesreč, vsak deseti povzročitelj je bil pod vplivom alkohola

V letu 2017 so policisti na območju Policijske uprave Novo mesto obravnavali 1470 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 11 udeležencev, 79 jih je bilo hudo poškodovanih in 610 lažje poškodovanih.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je bil skoraj 10 %, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je znašala 1,40 gramov alkohola na kilogram krvi.

Skoraj 80 % alkoholiziranih povzročiteljev je imelo v organizmu več kot 1,1 gramov alkohola na kilogram krvi. Primarni vzroki prometnih nesreč, ki so jih povzročili ti vozniki, so bili v največ primerih neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje.

Od 11 povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom jih je bilo 7 pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil.

Podatke so posredovali s Policijske uprave Novo mesto, kjer navajajo, da še posebej v teh dneh, ko so vozne razmere zaradi snega in nizkih temperatur izrazito zahtevne, vse  voznike opozarjajo na dosledno upoštevanje cestno-prometnih pravil. Dodajajo, naj za volan sedemo le trezni in v ustreznem psihofizičnem  stanju, hitrost  in  način vožnje pa prilagodijo razmeram na cesti in svojim sposobnostim.

C. R.