Forbes: Kje vse so kadri Gen-I

(vir: pixabay.com)

Slovensko energetiko obvladujejo kadri iz Gen-I, nadzorujejo infrastrukturno podjetje Slovenskih železnic in prevladujejo pri nadzoru slovenskega zdravstva.

Če kdo morda meni, da je razlog za nameščanje Golobovih kadrov v zdravstvu reševanje zdravstvene problematike, morebiti tudi priprava zdravstvene reforme, o kateri je bilo veliko širokoustenja, se zelo moti. Razlog je – denar.

Iz Svobode oz. podjetja Gen-I izhajajo:

  • Mojca Kert je bila za direktorico državnega podjetja Borzen, s katerim Golob služi prek svojega podjetja Star Solar, imenovana že nekaj dni po zamenjavi vlade junija 2022. Na zadnjih volitvah je kandidirala za poslanko Svobode.
  • Holding Slovenske elektrarne (HSE) vodi Tomaž Štokelj, nekdanja poročna priča Roberta Goloba, za generalnega direktorja HSE je bil imenovan novembra 2022.
  • Podjetje Gen energija od 1. novembra 2022 vodi Dejan Paravan. Do konca oktobra 2022 je opravljal funkcijo člana uprave družbe GEN-I.
  • Danijel Levičar, nekdanji član uprave Gen-I, je od lani sekretar v kabinetu predsednika vlade, zadolžen za projekt JEK 2 (drugi blok jedrske elektrarne v Krškem).

Iz Gen-I sta prišla tudi ministra Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo, in Matej Arčon, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, po novem tudi podpredsednik vlade in kot takšen njen »glasnogovornik« oz. podpredsednik “za Instagram”.

Maksimilijana Polak je zdajšnja državna sekretarka za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud (očitno sodelovanje z nevladniki) v kabinetu predsednika vlade. Pred tem je bila svetovalka uprave Gen-I.

Eva Knez je državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Nekaj časa se je govorilo, da bo imenovana celo za ministrico.

Kadri Gen-I nadzirajo tudi bolnišnice in druge zdravstvene zavode, nekateri sedijo celo v več svetih zavodov. Nadzirajo pa: Ortopedska bolnišnica Valdoltra, Splošna bolnišnica Izola ter Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), UKC Maribor, UKC Ljubljana, Onkološki inštitut Ljubljana, Splošno bolnišnico Murska Sobota, Splošno bolnišnico Celje in druge.

Največ kadrov iz Gen-I v zdravstvu, zanimiv razlog

Na portalu Forbes Slovenija so ob tem zapisali:

“Razpršitev kaže, da je največ kadrov iz Gen-I v zdravstvu. Razlog bi lahko bil v tem, da člane svetov zavodov imenuje neposredno vlada, pogoji pa so manj omejujoči kot v državnih podjetjih.

Sogovornik, ki ne želi biti imenovan, pa opozori, da bi razlog za večjo prisotnost premierjevih kadrov v svetih bolnišničnih zavodov lahko bila tudi načrtovana energetska sanacija bolnišnic, za katero bo v prihodnjih letih na voljo veliko denarja, Gen-I pa ima tu velik interes.”

Iz vrst Gen-I izhajajo tudi trije poslanci Svobode, Nataša Avšič BogovičAleš Rezar in Teodor Uranič. Generalna sekretarka Golobove vlade pa je Barbara Kolenko Helbl, soproga zdajšnjega generalnega direktorja Gen-I Maksa Helbla.

Kadri iz Gen-I v zdravstvu:

Vsi iz Gen-I (vir: X, oddaja Tarča, arhiv)

M. D.