Finančni položaj gospodinjstev se je poslabšal

(vir: pixabay.com)

Delež gospodinjstev, ki so ocenila, da so s svojimi dohodki mesec preživela lahko oziroma zelo lahko, se je lani v primerjavi z letom 2021 zmanjšal za štiri odstotne točke na 24 odstotkov.

Enotedenske letne počitnice so bile enako dostopne kot pred letom dni, več pa je bilo druženja s prijatelji in sorodniki, kažejo zadnje objavljeni podatki Sursa.

Delež gospodinjstev, ki so s svojimi dohodki težko oziroma zelo težko preživela mesec, se je lani povečal za dve odstotni točki, na 16 odstotkov, kar je povprečno 6,25 gospodinjstva (v letu 2020 je bilo povprečje 7,14). Z manjšimi težavami je mesec lani preživelo 30 odstotkov gospodinjstev, 31 odstotkov pa dokaj lahko, je objavil Statistični urad RS (Surs).

Delež gospodinjstev, ki so mesec preživela brez težav (lahko oziroma zelo lahko), je bil največji v osrednjeslovenski (29 odstotkov) in goriški statistični regiji (29 odstotkov), v jugovzhodni Sloveniji (22 odstotkov), najmanjši pa v koroški (16 odstotkov).

Na finančni položaj gospodinjstev vplivajo tudi stanovanjski stroški. Za četrtino gospodinjstev so bili ti veliko breme, kar je bilo za tri odstotne točke več kot leto prej. Da stanovanjski stroški zanje sploh niso breme, je menilo 17 odstotkov gospodinjstev oziroma za dve odstotni točki manj. V jugovzhodni Sloveniji so stanovanjski stroški veliko breme za 23 odstotkov gospodinjstev (skoraj vsako četrto). Da ti stroški za njih sploh niso breme, pa je odgovorilo 14 odstotkov gospodinjstev.

Podatki kažejo na težje stanje prebivalcev v regiji kot je to v povprečju države.

Nepričakovane izdatke v znesku 750 evrov bi si lahko privoščilo 72 odstotkov gospodinjstev; največ v goriški statistični regiji (83 odstotkov), najmanj pa v koroški (57 odstotkov).

V jugovzhodni Sloveniji, ki pokriva Dolenjsko, Belo krajino in Kočevsko-ribniško območje si bi nepričakovane izdatke v znesku 750 evrov lahko privoščilo 68 odstotkov gospodinjstev. Zelo težko s svojimi prihodki preživi 4 odstotke, zelo lahko prav tako 4 odstotke gospodinjstev.

A. L.