Evropski poslanec Zver Evropsko komisijo opozarja na revanšizem nove uprave RTVS

Evropski poslanec dr. Milan Zver.

Evropski poslanec dr. Milan Zver (SDS/EPP) je na Evropsko komisijo naslovil dopis, v katerem opozarja na nedopustne kadrovske čistke in revanšizem, ki ga na RTV Slovenija izvaja nova uprava RTV Slovenija s Zvezdanom Martićem na čelu, nastavljena s strani vlade Roberta Goloba.

Milan Zver Evropsko komisijo sprašuje, kako bo zaščitila svobodo medije in novinarje v Sloveniji.

Zver je v dopisu evropskim komisarjem najprej spomnil na izjavo Roberta Goloba na TV Slovenija, v kateri je povedal, da je njihova zaveza RTV Slovenija očistiti janšizma.

Kot je navedel, je nato vladajoča koalicija na podlagi spremenjenega zakona o RTV Slovenija, ki ga je sprejela, na RTV najprej zamenjala celotno vodstvo, nato pa z novim vodstvom spremenila programsko shemo in takoj ukinila oddajo Panorama, kjer je zaposlenih 15 novinarjev in urednikov. Te so poslali na prisilno čakanje z utemeljitvijo, “da jim ne morejo zagotoviti dela”. Slednje so naredili, ne da bi se z novinarji ali z njihovimi sindikati sploh kaj poskušali dogovoriti. Novinarji so dobili zgolj odredbo o čakanju na delo, vsem pa so celo prepovedali vstop v stavbo.

Ravno v torek pa je v javnost prišel tudi osnutek novega statuta RTV Slovenija, s katerimi namerava uprava novinarje odpustiti.

Z osnutkom statuta je dr. Zver seznanil Evropsko komisijo. Izrazil je pričakovanje, da bo ukrepala in se vprašal, kako namerava zagotoviti svobodo medijev v Sloveniji.

Zver je sicer v torek skupaj z Združenjem novinarjev in publicistov (ZNP) o dogajanju na področju medijev v Sloveniji obvestil tudi Svet Evrope in novinarska združenja spletne platforme Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev. V pismu jih je opozoril, da vlada s kadrovskimi čistkami in politično podreditvijo javnega medija močno krni medijsko svobodo ter pluralnost medijev v slovenskem prostoru.

A. V.