Evropske volitve: Najbolje kaže SDS

Evropski parlament (vir: arhiv)

Mesec in pol pred evropskimi volitvami bi, če bi bile volitve danes, največ volivcev prepričala opozicijska SDS, ki bi s štirimi mandati podvojila trenutno število svojih evroposlancev, kaže javnomnenjska raziskava Mediane za POP TV.

Na to, da bo na tokratnih evropskih volitvah močno slavila SDS, kaže tudi danes objavljena anketa agencije Parsifal, kjer stranko SDS podpira skoraj četrtina vseh vprašanih oz. 24,5 odstotka.

Po anketi Mediane stranki SDS sledi Gibanje Svoboda z nosilko Ireno Jovevo, ki bi prepričala 15,5 odstotka volivcev. Sledijo izenačeni NSi z Matejem Toninom ter neparlamentarna Vesna z Vladimirjem Prebiličem na sedmih odstotkih ter še Socialni demokrati s šestimi odstotki podpore.

15 odstotkov vprašanih ne ve, katero stranko bi izbrali.

Če odštejemo neodločene, bi zmagala Janševa SDS in s štirimi mandati podvojila trenutno število svojih evroposlancev. Dva evropska poslanca bi ohranili v Gibanju Svoboda. V opozicijski Novi Sloveniji pa lahko računajo na enega oziroma eno evroposlanko.

Tudi v neparlamentarni Vesni bi dobili en mandat, medtem ko se SD obeta prepolovitev trenutnih mandatov in izvolitev enega oziroma ene kandidatke.

Ankete še pokažejo, da podpora vladi Roberta Goloba še naprej pada. Po zadnji meritvi javnega mnenja vlado podpira le še slaba tretjina prebivalstva.

A. V.