Epidemiološko stanje v državi se poslabšuje, presegli smo nov mejnik

Stanje covid-19 po Evropi (vir: https://covid-19.sledilnik.org/sl/stat)

Epidemiološka stanje v državi se poslabšuje. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v torek v Sloveniji ob opravljenih 8308 PCR testih potrdili 3166 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 38,1 odstotka in je še nekoliko višji kot dan pred tem, ko je znašal 37,8 odstotka. 

Pred tem so čez tri tisoč okužb potrdili le enkrat, in sicer 5. januarja letos, ko je bilo pozitivnih 3428 PCR testov.

Dr. Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan v Ljubljani, ki natančno preučuje dogajanja v povezavi z okužba z novim koronavirusom in na podlagi podatkov tudi pripravlja prognoze, je ob teh podatkih danes na svoji Facebook strani zapisal:

“3166 +PCR, nov rekord četrtega vala. 143 bodo potrebovali bolnišnično obravnavo, od tega 36 intenzivno terapijo, 19 jih bo umrlo (pričakovane vrednosti glede na statistiko). Hudo mi je, ker bo veliko trpljenja in žalovanja. Če bi se cepili, bi bilo vsega 10x manj.”

Oglasila se je tudi Slovenka, ki že več desetletij prebiva na Švedskem. Zadnji podatki za to državo kažejo, da imajo 85 primerov okužb na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh. V Sloveniji je teh 974.

Pojasnila je, da na Švedskem nimajo več ukrepov, razen prijaznih prošenj, da ne vstopiš v trgovino, zdravstveni dom ali kam drugam, če imaš znake prehlada.

“Oktobra pa so začeli cepiti 12-letnike. Precepljenost prebivalstva na Švedskem je 80-odstotna,” je pojasnila.

Dodajmo, da je v Sloveniji polna precepljenost prebivalstva 53-odstotna, cepljenih z vsemi odmerki je 1.114.500 ljudi.

Cepljenje nam sicer ne preprečuje okužbe, vendar je potek bolezni po okužbi pri cepljenih bistveno drugačen. Ali, kot so v teh dneh na svoji Facebook strani pojasnili v vodstvu Zdravstvenega doma Kočevje: “Tudi cepljeni lahko obolevajo ob tesnih stikih. Imajo pa v veliki večini blag potek bolezni.”

Podatke Slovenke na Švedskem smo zaradi varstva osebnih podatkov zatemnili. Znani so uredništvu.

A. L.