Epidemija še naprej upada, zeleni bi lahko postali v sredo

(vir: pixabay.com)

“Epidemija še naprej upada. Zeleni bi lahko postali v sredo,” sporočajo epidemiologi. To pomeni, da bo v bolnišnicah in 7-dnevno povprečje okužb manj kot 300 (včeraj je bilo 336). Skladno s tem se bodo nato sproščali tudi ukrepi, ki veljajo za preprečevanje širjenja okužb (ijs.si).

Na osnovi epidemiološkega modela, ki integralno upošteva razpoložljive podatke, v Institutu Jožef Stefan ocenjujejo, da smo uspeli reprodukcijsko število spustiti na približno R=0,75 (to je kazalnik, kako hitro se širi okužba, en okuženi v povprečju okuži 0,75 osebe).

Trenutno kužen vsak 250. prebivalec v Sloveniji

V prvem valu se je okužil približno vsak 100. prebivalec (ocena: 12-krat toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva (ocena: 3,5-krat toliko kot potrjenih primerov v drugem valu). Trenutno je delež kužnih približno 0,4 % prebivalstva oz. približno vsak 250. prebivalec.

Prognoza razvoja epidemije

Iz grafa je razvidna prognoza dnevno pozitivnih testov do konca julija, ko naj bi se okužbe skorajda izničile.

Pasti in napovedi za tiste, ki se ne bodo cepili

Ena od strokovnjakinj je včeraj na Facebooku opozorila na medijski spin, ki ga širijo v Veliki Britaniji, kjer naj bi zatrjevali, da sta cepivi proizvajalcev AstraZeneca kot Pfizer učinkoviti proti indijski različici virusa B16172. “Ni čisto tako,” je zapisala. Pri preprečevanju simptomatske bolezni v primeru indijske različice, ki se razširja v svetu, je Pfizer učinkovit približno 50 odstotkov po prvi dozi in 88 odstotkov po drugi.

AstraZeneca je učinkovita zgolj 33 odstotkov po prvi dozi in 60 odstotkov po drugi.

To pa ni dovolj. “Zato se Angležem tresejo hlače in ne dobimo niti napovedanih pošiljk cepiv. Evropa je naredila zelo dobro potezo, da je starejše cepila z mRNA cepivi. V bolnišnicah v Boltonu so sicer ljudje, ki spadajo v prednostne skupine za cepljenje, a se iz različnih razlogov niso”, je zapisala.

“Vsi, ki niste cepljeni, se boste 100-odstotno okužili. Če ne sedaj, pa čez jesen in zimo,” je dodala.

Na vprašanje ene od sledilk, zakaj bi se morala okužiti, če se do sedaj ni, je odvrnila:

“Iz treh razlogov:

1) prihajajo sevi, ki so neprimerno bolj nalezljivi v primerjavi z originalnim,

2) ukrepi bodo v primerjavi z letošnjo zimo bolj sproščeni, kar pomeni večjo mobilnost in večje število stikov.

3) Virus se bo prilagodil tako, da bo krožil med necepljenimi.

Če kdo živi sam v zemljanki sredi kočevskega pragozda, se bo mogoče izognil, a takih je malo. Ker družine delijo politična stališča, tudi če so člani skregani, bo enako pri cepljenju.

V nekaterih gospodinjstvih bodo cepljeni vsi, v drugih nihče. Imeli bomo mikro žarišča. V bistvu jih že imamo. Oddelke v podjetjih, kolektive v trgovinah, prijateljske združbe, šolske razrede …”

M. D.