Nakazuje se velika kriza, kako preživeti?

(vir: pixabay.com)

Šest pomembnih vprašanj – Ekonomist Igor Masten, kako naj preživimo to zimo?

Ali me bo letos pozimi zeblo?

Zagotovo bomo letos vsi znižali temperature v stanovanjih. Spomnim se, ko sem se učil v neizolirani hiši in sem nosil dvojne nogavice na radiatorju. Imam kolege, ki so se učili v rokavicah.

Ali naj si naredim ozimnico in začnem načrtovati lasten vrt za prihodnje leto? Hrana se bo še dražila. Odgovor je torej da.

Ženi moram kupiti nov avto. Kdaj bodo spet normalne cene vozil in kdaj bom lahko avtomobil spet dobil prej kot v letu dni od nakupa?

Vsaj iz vidika vprašanja časa dostave se splača počakati, ker se bodo to kmalu obrnilo in ljudje bodo zmanjšali nakupe. In posledično bo več vozil na voljo. Ali pa bodo zaradi tega tudi cenejša, je pa težko reči. Surovine bodo ostale drage, avtomobilski proizvajalci pa imajo tudi težave zaradi električnih vozil. Veliko denarja je šlo investicije v nove proizvodne obrate, težave so z zagotavljanjem baterij, zaradi hitrega premika v segment električnih vozil njihova proizvodnja v veliko primerih ni optimalna in posledično so stroški visoki. In stroške elektrifikacije bodo zato plačevali tudi kupci vozil z motorji na notranje izgorevanje.

Službo bom še imel naslednje leto?

Večina ljudi bo imela službe. Bodo pa finančno šibka podjetja zaprla svoja vrata.

Ali naj zdaj kupim novo stanovanje?

Počakajte, ker bodo stanovanja cenejša prihodnje leto.

Kako naj naj to zimo poskrbim zase in za svojo družino?

Nobenih iracionalnih nakupov ne opravljajte. Marsikateri nakup je nepotreben, denar raje prihranite za energente in hrano.

Več o tem, kaj se nam obeta, kdo bo prisilno ostal doma, kako se vračamo v čase 80. let prejšnjega stoletja, pa jutri!

Igor Masten, profesor ekonomije na Univerzi v Ljubljani, je v intervjuju za portal Siol.net odgovarjal tudi na vprašanja o tem, kako naj to zimo poskrbimo za svoje družine. Masten je član nadzornega sveta banke SID, v preteklosti pa je bil podpredsednik nadzornega sveta avtomobilske proizvajalke Hidria in član nadzornega sveta NLB. Kot takšen je dober poznavalec razmer.

Vir: siol.net

M. D.