Dvojno življenje Dušana Kebra

Dušan Keber (vir: Wikipedia.org)

Kot kaže, je bila prva slovenska zdravstvena dvoživka prav Dušan Keber. Počel je prav to, o čemur danes pridiga.

Mladi zdravniki Slovenije so od zdravniških kolegov iz UKC Ljubljana prejeli zanimivo e-pošto o nekdanjih poslih dr. Dušana Kebra ter njegovi dvoličnosti.

Napada zdravnike, ki poleg dela v državnih zdravstvenih ustanovah izven njih v svojem prostem času opravljajo še dodatno delo, čeprav je kot profesor Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani prek svojega podjetja prirejal drage tečaje za mlade zdravnike. Tečaji so bili v marsikateri specialnosti praktično obvezni, Keber pa je v enem vikendu zaslužil večkratnik mesečne plače zdravnika.

Za pomoč pri organizaciji tečajev je uporabljal kar pisarniške usluge klinike, na kateri je bil zaposlen. Glede na porast cen tečajev tekom let je cena dela danes 75-letnega Kebra rasla hitreje od inflacije in tudi hitreje od rasti plač mladih zdravnikov, ki so se tečajev udeleževali.

Ko so Kebra nekateri novinarji soočili z navedenimi dejstvi, je postal vidno razburjen. Kljub temu je sinoči na Jenullovi manifestaciji vpil proti zdravnikom.

Več v nadaljevanju.

Spoštovani,

preprosto je dovolj sprenevedanja in obtoževanja s strani prof. dr. Dušana Kebra in njegovih očitkov nekdanjim kolegom o zaslužkarstvu, “dvoživkah” in popoldanskem delu. Zadeva je toliko bolj moreča, ker se ponavlja. Hkrati se vsi spominjamo, da je prof. Dušan Keber počel prav to, proti čemer danes pridiga.

Prof. dr. Dušan Keber je postal leta 1996 strokovni direktor kliničnega centra. vir

Hkrati je bil (in je še) lastnik podjetja Educatio Medica, podiplomska šola za zdravnike (ustanovljena leta 1995). – vir 

Kot je razvidno iz priloženih starih oglasov (objavljeni v zdravniških revijah, s kolegi smo jih našli preko 30 samo v letih 1995-1998), je Kebrovo zasebno podjetje Educatio Medica v hotelu Lek v Kranjski gori dolga leta redno organiziralo strokovne tečaje za zdravnike. Prijavnino se je plačevalo na žiro račun njegovega podjetja, prijave za dogodek zasebnega podjetja pa so zbirali v tajništvu Klinike za žilne bolezni UKC Ljubljana v nekdanji bolnišnici Trnovo, kjer je Keber delal. Je za delo za svoje podjetje zlorabljal svoje javne uslužbenke ter telefon klinike ali pa je tudi njih honoriral, da so v javni službi delali še zanj? Velika večina ostalih izobraževanj je tedaj potekala preko klinik, zdravniških združenj ali javnih ustanov. Educatio Medica je bilo tedaj eno redkih podjetij, ki je tržilo tovrstne storitve.

Ugledni profesor na Medicinski fakulteti in strokovni direktor kliničnega centra je namesto organizacije izobraževanj v okviru fakultete ali svoje klinike, to počel tedaj praktično skorajda edini kot zasebnik. Občasno celo v prostorih kliničnega centra. V času, ko je bil v javni službi, je znanje, ki ga je pridobil kot profesor in zdravnik javne bolnišnice, tržil v zasebnem podjetju.

Boli dejstvo, da nas ravno gospod Keber zdaj obtožuje pohlepa, dvoživkarstva in popoldanskega dela pri zasebnikih. Neverjetno je njegovo sprenevedanje ob dejstvu, da vendar mora vedeti, da bo resnica slej ali prej prišla v javnost.

Po zdravniških FB skupinah se vrstijo spomini in pozivi, naj nekdo zadevo vendarle razišče. Tečaje je prirejal dolga leta, kot je zapisala ena od specialistk, so se specializanti praktično morali udeležiti tega tečaja…, je bilo »priporočljivo«. Plačali so ga sami ali njihov delodajalec – bolnišnica ali klinični center.

Zanimivo bi bilo tudi izvedeti, kakšne povezave je imel dr. Keber s farmacevtsko industrijo, glede na to, da je večina tečajev potekala ravno v hotelu v lastništvu Leka.

Vir: Mladi zdravniki Slovenije

M. D.