Dva podobna dogodka, dva različna odziva policije

V soboto je neznana skupina mladih ob začetku festivala LGBT filma s pročelja Kinodvora v Ljubljani strgala mavrično zastavo in jo zažgala. Ob tem je mnoge zmotil odziv policije.

 

Po dogodku je namreč policija samoiniciativno že kmalu obvestila javnost in pozvala k posredovanju podatkov, ki bi pripeljali k storilcem. Hkrati je v izjavi za javnost “poudarila ničelno toleranco do vseh oblik nasilja”. Te “ostro obsojamo in bomo storili vse, da bi se storilci navedenega dejanja odkrili in ustrezno sankcionirali”, so zapisali.

Povsem drugačen pa je bil odziv policije v začetku oktobra, ko je skupina skrajnih levičarskih aktivistk na Kongresnem trgu napadla pripadnike iniciative Pohod za življenje in jim potrgala 190 zastavic, ki so predstavljale razrede otrok, ki so bili splavljeni. Takrat policija o dogodku niti ni obvestila javnosti, kaj šele, da bi javno pozivala k pomoči za razkritje napadalk. Prav tako dogodka ni obsodila z nobeno izjavo, čeprav je šlo na las podoben dogodek, kot se je v soboto zgodil pred Kinodvorom. Zato se upravičeno postavlja vprašanje, ali se policija na primere odziva po ideoloških merilih.

Je pa oba dogodka, tako sobotnega kot tistega v oktobru, z enakimi merili obsodila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Predsednik SDS Janez Janša pa je ob dogodku opozoril na dvojna merila medijev.

A. V.