Državna štipendija ne sme biti ovira za Zoisovo štipendijo

(vir: arhiv)

Poslanska skupina SDS je v parlamentarno proceduro vložila novelo Zakona o štipendiranju. To je na novinarski konferenci predstavil poslanec Andrej Hoivik in pri tem poudaril, da v poslanski skupini SDS verjamejo v nadarjenost in ambicioznost, pa tudi trdo delo, zato so prisluhnili mladim, ki so naša prihodnost.

Ob tem je opozoril na diskriminacijo dijakov in študentov, ki prihajajo iz socialno ogroženih okolij.

Po trenutno veljavni zakonodaji namreč mladi, ki so upravičeni do državnih štipendij, ne morejo kandidirati za Zoisovo štipendijo, ki nagrajuje posebne dosežke in nadarjenost. Zato so vložili novelo zakona o štipendiranju, ki to diskriminacijo odpravlja, saj so mnenja, da je skrajni čas, da tudi ti mladi dobijo svojo priložnost, da se izkažejo in da jih država nagradi.

Hkrati predlagajo tudi povišanje višine osnove štipendij, ki so namenjene deficitarnim, torej najbolj iskanim poklicem v naši državi. Na ta manjko namreč v slovenskem turizmu in drugih sektorjih večina delodajalcev opozarja že dlje časa.

Trenutno je višina te štipendije po zakonu 100 evrov mesečno in je svoji višini ena najnižjih štipendij, ki jih ponuja slovenski štipendijski sklad.

Za preboj na tem področju je treba mlade motivirati čim prej. Kot je dejal Andrej Hoivik, v SDS verjamejo, da bo z njihovim predlogom zakona uslišan tudi poziv dijaške in študentske organizacije, ki sta ga na vlado naslovila že ob začetku šolskega leta. Tudi minister za visoko šolstvo predlogu ne nasprotuje, vsaj tako je javno trdil sredi septembra prejšnjega leta.

M. D.