Država (vlada) se norčuje iz državljanov

"Fučka" se jim za državljane in njihovo varnost: Tanja Fajon, Robert Golob, Luka Mesec (vir: arhiv)

Ko sem včeraj na spletni strani časopisa DELO prebral:

“Zavarovalnica Triglav se je z državo pogodila o nadomestilu zaradi škode, ki je največji slovenski zavarovalnici nastala zaradi lanske zamrznitve višine premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Poravnava bo pokrila del izgube in bo ugodno vplivala na letošnje poslovanje”, nisem vedel kaj naj naredim. Naj se smejem ali naj jočem. Edino kar sem bil prepričan je bilo, da se država norčuje iz državljanov, da se predsednik vlade in vlada norčujeta iz državljanov, da se ministrica za zdravje norčuje iz državljanov in da se vodja poslanske skupine Svoboda norčuje iz državljanov.

Po dostopnih informacija, naj bi se država z Zavarovalnico Triglav pogodila, da ji bo zaradi zamrznitve višine premije plačala 11 milijonov evrov. Toda to še ni konec. Pred podpisom naj bi bili identični poravnavi z Vzajemno, po kateri naj bi Vzajemna prejela 14,14 milijona evrov in z Zavarovalnico Generali, ki naj bi prejela 8,36 milijona evrov. To informacijo naj bi po navedbah STA javnosti posredovalo ministrstvo za zdravje, kar lahko preberete na strani kjer so zapisali: “Zaradi regulacije dopolnilnega zavarovanja nadomestila tudi zavarovalnicama Vzajemna in Generali Ljubljana, 1. julija – Zaradi lanskoletne regulacije višine cen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bosta poleg zavarovalnice Triglav nadomestili prejeli tudi zavarovalnici Generali in Vzajemna, so za STA potrdili na ministrstvu za zdravje. Vzajemna je zahtevala 14,14 milijona evrov, Generali pa 8,36 milijona evrov. Ministrstvo za zdravje je zahtevama obeh ugodilo.” (vir)

To je isto ministrstvo, ki naj bi skupaj z ulico pripravljalo reformo zdravstva. Če primerjam njihove aktivnosti z zamrznitvijo premije prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, kjer so očitno pogoreli, se bojim, da obstaja velika verjetnost, da bodo uničili naše zdravstvo.

Predlagam vam, da preberete moj lanskoletni blog na spletni strani Simič & partnerji, katerega sem objavil 07.07.2023. Takoj vam bo jasno, da se nekdo norčuje iz nas.

Lani so nas predstavniki vlade prepričevali, da so mesečni znesek za prostovoljno zdravstveno zavarovanje zamrznili na 35,00 EUR, saj ne bodo omogočili bogatenja zavarovalnicam, to je to je istim zavarovalnicam, katerim bodo sedaj nakazali 33,5 milijonov evrov.

Prav tako so povedali, da bodo ukinili prostovoljno zdravstveno zavarovanje in res so ga ukinili, toda uvedli so obvezni zdravstveni prispevek v identičnem znesku 35,00 EUR. Prostovoljno so spremenili v obvezno. Torej, praktično se ni nič spremenilo. Prav tako so nas prepričevali, da bodo zavarovalnicam odvzeli dobičkonosni posel, istočasno pa so v proračunu rezervirali 240 milijonov evrov za izgubo iz tega dobičkonosnega posla.

Moraš biti res velik umetnik, da dobičkonosen posel spremeniš v 240-milijonsko izgubo in še dodaš smetano v znesku 33,5 milijona evrov. Takrat sem v mojem blogu opozarjal na to nelogičnost.

Mediji pa so tiho. Očitno je bilo lažje razumeti in medijsko napihovati, da je neka ministrica prejela brezplačni sendvič s pršutom, kot to, da je, oziroma bo, proračun ostal brez 273,5 milijona evrov.

Ko predlagam nižje davke, pa poslušam, da to ni možno, ker bo prišlo do izpada proračunskih prihodkov in da je potrebno obdavčiti bogate, pa prazna stanovanja, pa onemogočiti kratkotrajno oddajanje stanovanj v najem, pa povečati obdavčitev podjetij in fizičnih oseb, pa ukiniti ali priviti normirance, pa onemogočiti pokrivanje izgube, ……. istočasno, pa naj bi nam brez težav iz proračuna odletelo 273,5 milijona evrov.

Menim, da o zapisanem največ pove naslovnica tega bloga?

Avtor: mag. Ivan Simič

Vir: Blog davčnega strokovnjaka Ivana Simiča

Vir: Blog davčnega strokovnjaka mag. Ivana Simiča